Položen je kamen-temeljac u Veterniku i time je započeta izgradnja 276 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

Ukupna vrednost radova na izgradnji objekta je 6,4 miliona evra, a finansijska sredstva obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator Evropska Unija. Gradnja stanova počela je u ulici Vojvode Bojovića, simboličnim polaganjem kamena temeljca kojem je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a rok za završetak je 15 meseci.

“Mi primamo svoje sunarodnike, koji na žalost ne mogu da se vrate u svoje kuće, ali smo i migrante iz raznih krajeva sveta širokogrudo ugostili kada su bili u problemu, jer razumemo tuđu muku. Mi želimo da ti ljudi budu ravnopravni, ponosni građani sa svim pravima i obavezama kao i drugi Novosađani”, rekao je gradonačelnik Vučević i zahvalio se donatorima, kao i Krajišnicima i Srbima iz BiH na strpljenju da im se posle 23 godine reši stambeno pitanje.

Ceremoniji su pored gradonačelnika, prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, šef predstavništva UNHCR Hans F. Šoder, predstavnik misije OEBS Džejms Stokstil, koordinator za izbeglice u ambasadi SAD Tim Svet, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i korisnici.

“Ovde nije reč o kreditu ili bilo čemu čime se zadužuje naša zemlja. Ovde je reč o donacijama, a to je regionalna inicijativa koja je započela u Sarajevu sa ciljem da se u četiri zemlje reši status izbeglica, odnosno njihovo stambeno pitanje. Mi smo dosta uradili, ali treba da nastavimo dalje”, rekao je Dačić i naglasio da se nada da će predstojeći radovi teći bez problema i da će biti okončani u predviđenom roku.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, a najveći broj njih je baš u Srbiji. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Potprojekat pet vredan je ukupno 46,7 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 36,3 miliona evra, a doprinos Republike Srbije je 10,4 miliona evra. Pored dodele 250 paketa građevinskog materijala u 11 opština širom Srbije i kupovine 200 seoskih kuća u 19 opština, kroz taj potprojekat biće obezbeđeno još 1267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave za izbegličke porodice u Republici Srbiji.

Autor: nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Gang
07/08/2018 14:49

Aj baš me živo zanima ko će i kad će se useliti, svako malo po srbiji grade za izbeglice koje su došle pre 20 i kusur godina, a sa druge strane po BG ih isteruju iz stanova iz ustaničke, nek mi neko ukratko objasni kako za 20god nije svaka porodica već dobila tih par kvadrata, koje vlast bukvalno na dan potroši na gorivo u toku jednog običmog dana potroše bar 4 stana vozajući se. Pre neki dan sam gledao kada se AV vraćao iz palanke pa to je bilo neverovatno, toliko crnih škoda i audija nisam nikada video a policije… Učitaj još »

M*M*B
07/08/2018 18:35

Koji kurac za pravite stan za izbeglice isterajte im da vrate tamo gde su bezali….

Dadok
08/08/2018 09:48
Reply to  M*M*B

Ok…nek isteraju tebe i pošalju te tamo odakle su proterali te ljude. Da osetiš….

Domace magare
08/08/2018 11:36

Ocel’ biti stanova za nas… Kako se uopste nazivamo mi, cije su dede, prandede i nadalje ovde 200…300 godina?
Pun mi kufer svega…