Foto: AJKD Blog

Počinje realizacija projekta “Hipertenzija – zdravo srce, moj izbor” Preventivnog centra Doma zdravlja “Novi Sad”, koji se radi uz podršku Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada. Ljudi godinama žive sa hipertenzijom, a da nisu ni svesni, jer bolest može biti bez ikakvih simptoma pa je često nazivamo “tihim ubicom”.

Većina kardiovaskularnih bolesti je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest.

Među najznačajnije faktore rizika koji su odgovorni za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti ubrajaju se povišen krvni pritisak (kome se pripisuje 13% smrtnih slučajeva na globalnom nivou), upotreba duvana (9%), povišen nivo šećera u krvi (6%), fizička neaktivnost (6%) i prekomerna telesna masa i gojaznost (5%).

Važno je edukovati stanovništvo o prepoznavanju faktora rizika koji dovode do bolesti kao i važnosti pravilnog merenja visine krvnog pritiska, a posebno edukaciju romskog stanovništva.

Edukacije će se sprovesti u četiri Mesne zajednice :

Četvrtak, 1. septembar od 9.00 časova u MZ Šangaj
Sreda, 14. septembar od 9.00 časova u MZ Adice
Petak, 16. septembar od 10.00 časova MZ “Vidovdansko naselje” – Veliki rit
Četvrtak, 22. septembar od 10.00 časova MZ “Futog” – Bangladeš

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments