Foto: Arhiv/Ilustracija
Letnje računanje vremena u 2021. godini završava se u nedelju, 31. oktobra u tri časa ujutru.U noći između subote i nedelje treba vratiti časovnike jedan sat unazad. Dakle, vreme u tri časa u nedelju računa se kao dva časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Ideja o uvođenju promene vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu kada je dan znatno duži sunce izlazi pre 5 a zalazi posle 21 sat.

Odbor Evropskog parlamenta izglasao je da se 2021. ukine pomeranje sata koje se decenijama događa dva puta godišnje – u martu i oktobru.

Prema izveštaju svetskih lekara, prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena povećava broj srčanih udara za 50 posto, učestalost samoubistava za 66 procenata, a broj poziva hitnoj pomoći se znatno uvećava.

Od evropskih zemalja satovi se ne pomeraju u Rusiji, Islandu, Belorusiji i Turskoj, a Evropski parlament u februaru je predložio da i u zemljama EU bude ukinuto letnje i zimsko računanje vremena, a pokrenut je od strane Finaca zbog sve više dokaza o negativnim posledicama

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments