Svečanost povodom dodele priznanja i sertifikata učesnicima 2. Međunarodne senzorne ocene kvaliteta meda u organizaciji Klastera Panonska pčela održana je danas, 16. oktobra uz podršku Privredne komore Vojvodine.

Za apsolutnog šampiona izabran je mladi pčelar Aleksandar Stevanović, dok je titulu šampiona u kategoriji serije meda ponela Biljana Tomić. Ove godine posebno priznanje, gramatu za sveukupni doprinos razvoju pčelarstva, dobio je Vladimir Hunjadi koji se već 60 godina bavi pčelarstvom.

Uzorci meda pregledani su u ovlašćenim laboratorijama da bi se potvrdilo prirodno svojstvo meda, a ocenu kvaliteta pristiglih uzoraka radila je stručna komisija koju su predvodili profesori dr Miroslav Ćirković, dr Jovanka Reljić i dr Đorđe Okanović. Senzornu ili organoleptičku ocenu – boja, miris, ukus, čistoća, gustoća i tekstura obavili su akreditovani specijalisti za organoleptička svojstva hrane po pravilniku koji je u potpunosti saglasan sa standardima koji važe u zemljama Evropske unije.

Predsednik Klastera Panonska pčela Hadži Zoran Jovanović je naglasio da je ove godine prijavljen iznenađujući broj učesnika.

“Uzorke meda u rekordnom broju (92) dostavili su učesnici iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i iz Srbije. Po broju zemalja učesnica i broju uzoraka meda, ova Senzorna ocena kvaliteta meda spada u najveće u regionu. Posebno želim da istaknem učešće pčelara sa Kosova i Metohije koji su se prvi put pojavili sa svojim proizvodima. Oni su zasluženo dobili dva velika priznanja, a imali smo priliku da sa njima razmotrimo mogućnosti saradnje i pomoći kako bi uspešno razvili pčelarstvo na Kosovu i Metohiji”, istakao je Jovanović.

Svečanosti je prisustvovao član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević

“Jedan od tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom je i lipov med, i poslednje tri godine Grad snosi kompletne troškove sertifikacije, odnosno zaštite geografskog porekla i nastaviće to da radi i u narednom period”, rekao je Milorad Radojević i čestitao svim učesnicima na dobijenim priznanjima.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments