Članovi Saveta za kulturu i informisanje danas su razmatrali inicijativu za podizanje spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine u Novom Sadu, kojim bi se ostavio trajan materijalan trag u kulturi sećanja na tri najznačajnije istorijske ličnosti iz 1848/1849. godine, Josifa Rajačića, Đorđa Stratimirovića i Stevana Šupljikca, koje su doprinele organizovanju srpskog pokreta, a razultat njihovih napora jeste bio nastanak Srpske Vojvodine.

Prema inicijativi, zbog izuzetnih zasluga i značaja, spomenik „Apoteoza Srpske Vojvodine“ bi kroz izvajane tri figure pomenutih ličnosti, u stilu akademskog realizma, ostavio trajan materijalan trag u kulturi sećanja naše prošlosti.

Članovi Saveta jednoglasno su doneli zaključak po kojem će tražiti stručno mišljenje JP „Urbanizam“ Zavod za urbanizam i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada o inicijativi podizanja spomenika Apoteoza Srpske Vojvodine.

Inicijativu su podneli predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Gradska biblioteka u Novom Sadu i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada.

Nakon pribavljanja mišljenja, Savet za kulturu i informisanje će odlučivati o podnetoj inicijativi.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Борис
24/09/2021 15:16

Тако, нешто и за србе