Pokušaj pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, dr Zorana Miloševića da nametne vlast najvećoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, Fakultetu tehničkih nauka otvorio je brojna pitanja i skrenuo pažnju na niz afera koje prate šokantni detalji nedostojni akademske zajednice

Namera pokrajinskog sekretara dr Zorana Miloševića da „stavi pod svoju kontrolu“ Univerzitet u Novom Sadu poznata je u akademskim krugovima još od 2016. godine kada je i izabran na ovu funkciju.

Pritisci i ucene kojima se prof. Milošević služi izazvale su broje afere koje su zbog malog ili nedovoljnog interesovanja medija ostale nepoznanica za širu javnost, a odgovornost Pokrajinskog sekretarijata i sekretara prof. Miloševića prikrivena.

Pravi primer surovih mehanizama vladanja je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu na kojem je dr Zoran Milošević zaposlen kao redovni profesor.

Naime, “javna tajna” u akademskim krugovima je da stvarnu vlast na ovom fakultetu vrši pokrajinski sekretar dr Zoran Milošević, dok dekan prof. dr Nebojša Maksimović slepo izvršava naređenja prof. Miloševića.

Sukob sa naistomišljenicima, atmosfera straha su samo neke od stvari o kojima zaposleni na ovom fakultetu nerado i u strahu govore, a sudbina onih koji se suprotstave ili imaju hrabrosti javno da iznesu neslaganja sa prof. Miloševićem biva zapečaćena otkazom ugovora o radu.

Da prof. Milošević ne bira sredstva u obračunu sa neistomišljenicima govori slučaj Marka Gušića, doskorašnjeg asistenta na ovom fakultetu i predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada, koji će po svemu sudeći pravdu tražiti pred organima sudske vlasti.

Kada je kao predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada zbog pandemije korona virusa odbio da realizuje projekat „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata“ na Kopaoniku, a koji fininsira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Gušić je pod sumnjivim okolnostima optužen za nepoštovanje radne discipline, što je rezultiralo otkazom ugovora o radu.

– Istina je da sam kao ovlašćeno lice Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada  tri godine realizovao projekat „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata“ na Kopaoniku koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat na čijem čelu je dr Zoran Milošević. Istina je da zbog pandemije nisam želeo da se preko Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada ponovo organizuje “skijanje za studente”. Istina je da sam dobio otkaz i istina je da sam u procesu podnošenja tužbe protiv Fakulteta – navodi Marko Gušić ne želeći da zbog najavljenog sudskog postupka iznosi dodatne informacije u javnost.

Činjenica da bi akademska karijera jednog od najbolje ocenjenih i, prema rečima studenata, jednog od najomiljenijih asistenata mogla biti “zapečaćena” samovoljom pokrajinskog sekretara potvrđuje krizu akademskih sloboda na ovom fakultetu.

Informer.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
02/04/2021 23:52

Na svojoj koži sam najbolje osetio moć čoveka (ne želim ime da mu pominjem) jer je uspeo da ubedi ceo kolektiv da glasa protiv raspisivanja Konkursa za moj izbor u redovnog profesora i posle 22 godine sam izbačen na ulicu sa ženom i dvoje dece.
Kada sam tražio razgovor sa njim samo je obesno pitao šta ja imam protiv njega.
Vreme je da se stane na put njegovom bahaćenju i da za to odgovara i snosi određene konsekvence.

Bivsi zaposleni
03/04/2021 12:00

Pokr ministar je zapravo dekan fakulteta. Vedri i oblaci iz pozadine. Dekani rade sta on naredi. I tako poslednjih 15ak godina. Ko se njemu zamerio ostao je bez posla na fakultetu. Tekst realno oslikava stanje na fakultetu. A obzirom da je sns kadar jasno je da moze da radi sta hoce.

Zvonimir
03/04/2021 16:54

Marko Gušić je dobio otkaz zato što je pod uticajem raznih opijata, na istom tom organizovanom putu na Kopaonik, fizički napao devojku, pretio njoj i njenoj porodici, kao i devojkama koje su bile svedoci tom događaju. Nemojte praviti dobrog čoveka od nekoga ko to nije.

Isidora
03/04/2021 17:52

Zoran Milošević je zapodlio ćerku koja je diplomirala na privatnom fakultetu na Visoku poslovnu školu, platio pomoćnici doktorske na privatnom fakultetu, namestio sve naučne projekte…

Фискултура
03/04/2021 20:58

Ма шта причате!? Па тамо мед капље са плафона!!!
Чуј Макса декан…

Kupusaner
04/04/2021 15:40

Jedan klasičan alfa mužjak, uvek spreman da oplodi neku studentkinju i zapodene neku kavgu kad mu neko u lice kaže istinu o njemu. Teška srca prihvatam činjenicu da je jedan krominjonac bez ikakvog vidljivog doprinosa nauci i fakultetu dekan umesto dekana i nekakav sekretar skoja samo zbog partijske knjižice koja viri iz džepa. Ovo je još jedan Jasnic i neće se dobro završiti sve ovo, garantujem…