Pokrenuta aplikacija “Osnovi bezbednosti dece”

       
Foto: Schreeshot

Kako bi se smanjilo nasilje među mladima, u osnovnim školama stalno se organizuju predavanja o bezbednosti. Kao nastavak u toj borbi, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kreiralo je aplikaciju “Osnovi bezbednosti dece”.

Informacije o opasnostima u stvarnom i virtuelnom svetu, kao i o tome kako da reaguju u nepredviđenim situacijama, osnovci i njihovi roditelji mogu pronaći u svako doba dana i noći, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji “Osnovi bezbednosti dece”, koju podržavaju svi pametni telefoni.

“Prisutno je osam tema koje se inače realizuju kroz ovaj projekat učenicima četvrtih i šestih razreda osnovne škole. To su pre svega teme šta radi policija, bezbednost dece u saobraćaju, zajedno protiv nasilja, zaštita dece od zloupotrebe opojne droge i alkohola, bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, zaštita dece od trgovine ljudima, zaštita dece od požara, zaštita dece od opasnih materija i prirodnih nepogoda”, rekla je Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici.

U sklopu aplikacije, deci i roditeljima dostupni su i korisni brojevi telefona, internet i mejl adrese, kao što su vatrogasci, hitna pomoć, roditeljska i dečija linija, linije za prijavu vršnjačkog nasilja u školama, nasilja na internetu, linija za nestalu decu i internet adresa Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Takođe, za roditelje je napravljena posebna rubrika.

“Posebno postoji i na ovoj aplikaciji stranica kutak za roditelje, gde su date preporuke roditeljima kako da njihova deca budu što bezbednija na ulici, na putu od kuće do škole, u školi, prilikom povratka iz škole, kako da budu bezbedna na internetu, kako da se ponašaju u slučaju da se zateknu u požaru ili u nekoj drugoj vanrednoj situaciji, i zaista kroz ovu aplikaciju i roditelji mogu da steknu korisna saznanja, a ne samo deca”, dodala je ona.

Sadržaj aplikacije samo je dopuna predavanjima, u kojima je do sada učestvovalo više od 92 hiljade osnovaca u 86 škola na području Južnobačkog okruga.

Izvor: RTV

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments