Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

       

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem, predstavnicima Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, Vojske Srbije i Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, položio vence na Spomen-groblju boraca NOR-a 1941–1945, a potom i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

“Zahvaljujući pobedi, rekao bih dobra nad zlom, koja je izvojevana prilikom oslobođenja našeg grada 23. oktobra 1944. godine, mi danas možemo da živimo i uživamo u modernom i slobodnom Novom Sadu. Zato hvala svim hrabrim oslobodiocima, znanim i neznanim junacima, koji su tada izvojevali pobedu i omogućili Novom Sadu da dočeka da bude snažan univerzitetski centar, ovogodišnja Omladinska prestonica Evrope, a za dve godine Evropska prestonica kulture. Da nije bilo 23. oktobra 1944, ni mi danas ne bismo mogli da imamo grad kakav imamo, ni Novosađani ne bi mogli da stvaraju ono što su gradili zadnjih 75 godina. Naš grad je oslobođenje u Drugom svetskom ratu dočekao sa značajno malobrojnijim stanovništvom, čak za dve trećine manjim, i sa velikim stradanjima i gubicima, pre svega u ljudskim životima. Tada je Novi Sad imao stanovnika koliko danas ima studenata i to najbolje pokazuje koliko je grad napredovao, prvenstveno zahvaljujući onima koji su nam svojim životima podarili slobodu. Mi smo večno zahvalni svim oslobodiocima, kao i pripadnicima savezničkkih armija, pre svega Crvenoj armiji koja je učestvovala u oslobođenju Jugoslavije, samim tim i Novog Sada. Zato su ovaj datum i slobodarski duh zauvek utkani u tkivo Novog Sada, kao sećanje na neke prethodne generacije, i kao opomena za neke buduće. Mir i sloboda su neprocenjive vrednosti i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi slobodu stečenu grobovima naših predaka. Uvek ćemo se svom snagom odupirati zlu, slobodni da odlučujemo o svojoj budućnosti, svesni odgovornosti koju imamo prema našim potomcima”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Član SUBNOR-a Grada Novog Sada Mihajlo Vujasin je istakao da su taj slobodarski datum naši preci ostavili u amanet, a da je veoma važno da mlade generacije to ne zaborave.

“Bez slobode se nigde ne može stići i zato svi zajedno tradicionalno odajemo počast palim borcima i težimo da sačuvamo ovu slobodu koju su nam naši preci podarili”, rekao je Mihajlo Vujasin.

Posađeno 75 stabala na Sentandrejskom putu povodom godišnjice oslobođenja Novog Sada

Članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović prisustvovala je sadnji 75 stabala na Sentandrejskom putu, koju je organizovalo JКP “Gradsko zelenilo” povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Novog Sada u II Svetskom ratu, a u okviru projekta “Očuvanje i unapređenje zelenila Sentandrejskog puta u Novom Sadu”.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada preko Gradske uprave za zaštitu životne sredine za realizaciju programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. U toku ove godine planirana je realizacija 15 projekata iz sredstava pomenutog fonda, kao i finansiranje zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara.

“Današnja simbolična akcija, povodom sedamdesetpetogodišnjice oslobođenja Novog Sada, organizovana je zajedno sa JКP „Gradsko zelenilo” a u cilju unapređenja životne sredine i povećanja zelenih površina našeg grada. Ozelenjavanje Sentandrejskog puta je projekat u okviru velike akcije 10 hiljada stabala za Grad Novi Sad. Za nekoliko dana počeće i ozelenjavanje Bulevara despota Stefana gde će biti zasađeno preko 300 drvenastih stabala i nekoliko hiljada šiblja i trave. Izuzetno je važno to, da je Grad Novi Sad kao jedan od prioritetnih ciljeva izdvojio zaštitu životne sredine, a akcijom 10 hiljada stabala za Novi Sad to i dokazuje”, istakla je Mira Radenović.

Gradsko zelenilo

Direktor JКP “Gradsko zelenilo” Miloš Egić je rekao da je danas posađeno 69 drvorednih sadnica koprivića i šest sadnica piramidalnog jasena, a da je projektom “Očuvanje i unapređenje zelenila Sentandrejskog puta u Novom Sadu” predviđena sadnja ukupno 374 stabala, najviše okruglastog jasena, koprivića, kao i još sedam različitih vrsta lišćarskog drveća.

Tokom 2019. godine, planirana je sadnja 4085 komada različitih vrsta drveća i 46118 sadnica šiblja na javnim zelenim površinama, na širem području Grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments