Foto: Pavle Pejić

Danas je u porti Sinagoge, obeležena 77 godišnjica od deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore smrti.

– Na današnji dan svake godine, sa velikim poštovanjem i žaljenjem sećamo se svih naših sugrađana koji su stradali taj dan samo zato što su bili Jevreji. Okupatorska vlast je 26.04.1944. godine, zapčela taj posupak deportacije i to par mesci pre nego što će II svetski rat rat biti gotov – izjavio je zamenik gradonačelnika Milan Đurić

Dodao je da će se građani Novog Sada sećati svih nastradalih od fašizma i nacizma i da je to nešto što ne smemo nikada da zaboraimo, i rekao da je preko 1900 novosadskih Jevreja tada uhapšeno i deportovano.

– Većinom su to bile žene, majke, deca, unuci, samo zato što su bili Jevreji. Ja se toga sećam, a malo je onih koji bi mogli da pričaju o tome – rekao je Predsednik Jevrejske opštine Mirko Adam.

On se osvrnuo i na događaje iz 1941. godine i rekao da te godine, nije bila racije, već pravi pokolj.

Tokom Drugog svetskog rata populacija od nekoliko hiljada novosadskih Jevreja skoro je nestala. U januarskoj raciji 1942. godine, fašisti su ubili preko 800 Jevreja, pored toga, tokom celog rata oni su deportovani i ubijani, a u proleće 1944. godine preživeli su prebačeni u koncentracione logore. Na kraju Drugog svetskog rata u Novom Sadu je ostalo samo dvadeset Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Nakon rata, veliki broj preživelih se iselio u Izrael.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments