Političku karijeru Borislava Novakovića, obeležile su brojne afere, koje su do dana današnjeg ostale upamćene među kako građanima Novog Sada, tako i širom Srbije. Novaković zbog spiska i težine afera u kojima je učestvovao direktno ili indirektno može da se svrsta u sam vrh, a među političarima čije afere je teško zaboraviti.

 

Afera “Solun”

U široj javnosti Novaković je, ipak, ostao upamćen po „Aferi Solun“ u Skupštini Srbije, odnosno glasanja za Zakon o radu decembra 2001. godine. Opozicija je tada tvrdila da Novaković nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je on bio na službenom putu u Solunu. Novakoviću su tada u javnosti nametnuli nadimak “Solunac”, a nikada nije razjašnjeno da li se tadašnji funkcioner udvostručio i da li je prirodni fenomen da se istovremeno pojavi na dva mesta – u Grčkoj i u Skupštini.

Bora “Solunc” na robiji

U septembru 2013. i novembru 2014. hapšen je zbog sumnje da je od 2007. do 2010. oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra. U tom ternutku bio je šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine.

U decembru 2014. pušten je iz 30-dnevnog pritvora, zbog sumnje da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada zloupotrebio službeni položaj. Viši sud u Beogradu osudio ga je u januaru 2017. na tri godine i šest meseci zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evrope, ali je godinu kasnije, u januaru 2018, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo tu presudu.

U septembru 2018. policija u Vrbasu privela je Novakovića, koji je u tom trenutku bio poverenik Narodne stranke za Vojvodinu, i još sedmoro ljudi koji su se protivili uklanjanju objekta koje je sprovodila opština Vrbas.

https://www.youtube.com/watch?v=GasjED-lQiA&ab_channel=B92

Poznat i po nasilju

Novaković je pored afere “Solunac” i toga da se više puta nalazio iza rešetaka, javnosti poznat i po incidentima sa policijom. Naime Bora “Solunac” 2018. godine u Vrbasu napravio je skandal kada je nasrnuo sa grupom huligana koje je sam on predvodio. Da situacija bude još bizarnija, napad se desio jer je bivši funkcioner branio organima reda da uklone jednu nelegalnu baštu kafića u tom gradu. Novaković je toliko eskalirao u ovom sukobu da je udarao pesnicama i gurao policajce.

https://www.youtube.com/watch?v=g9MUMQ97m88&ab_channel=Odvalepoliticar

Neposredno nakon incidenta sa policijom, Novaković je uspeo da izazove još jedan sukob, kada je sa još četiri osobe fizički nasrnuo na člana Izvršnog odbora SNS i direktora JKP “Gradsko zelenilo”, Miloša Egića.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zovite me Đole
18/12/2021 05:26

A osuđen je koliko puta?