Foto: Istraživačka stanica Petnica/RTV

Zaposlenima u Kliničkom centru Vojvodine juče, 14. aprila je uručeno 1.000 zaštitnih vizira, a do kraja nedelje stići će još 4.000. Želju da pomognu imali su vlasnici jedne novosadske porodične firme i to od najmlađeg do najstarijeg člana.

Sami su napravili mašinu, dizajnirali vizire, nabavili materijal i besplatno ih prave za zdravstvene radnike Kliničkog centra Vojvodine. Dnevno mogu da proizvedu i do 20.000 zaštitnih vizira.

“Ovo je sa naše strane neka minimalna pomoć, ali ako bi svi uspeli da nađemo neko rešenje da pomognemo, svako nešto zna da u svom segmentu u kom je on najbolji, neka se potrudi da pomogne i da što pre izađemo i nastavimo sa normalnim životima“, kaže Samir Kalić, Vlasnik firme Pakplast.

Pune ruke posla u ovoj radionici ima i Sara, učenica četvrtog razreda, koja je takođe pronašla način kako da pomogne svojim drugarima.

“Moja ideja je bila da se naprave dečije maske, zato što su svi bolovali od korona virusa i bilo mi je jako žao. Bilo mi je lepo da pomognem drugarima i ostalima pa sam došla na ideju da im podelim na mojoj grupi“, kaže Sara Kalić.

Kovid 19 članove ove porodične firme nije samo podstakao da nauče da prave maske i vizire. Postoji tu još nešto što bi bilo dobro patentirati, možda najvrednije do sad.

“Situacija nas je naučila da počnemo da pomažemo jedni drugima u toj nevolji koja nas je zadesila, da budemo sa porodicama, da ne jurimo za novcem… naučimo šta je bitnije“, kaže Samir.

Kažu da se tu neće zaustaviti i da će nastaviti da pomažu koliko god budu mogli. Već su dobili brojna priznanja i svetske nagrade za inovacije i patente, danas su zalužili i nagradu za humanost.

Izvor: RTV

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
mira
15/04/2020 11:04

Svaka ti čast ČOVEČE !

Marko
15/04/2020 11:43

Svaka cast❤️

Mare
15/04/2020 13:30

Svaka čast ❤❤❤

Gosi
15/04/2020 16:40

Svaka čast, neka vam se dobrim vraća čitav život. ❤