Foto: Instagram

Iako je 2020. godina u Novom Sadu započela povećanjem broja dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista više od 20 odsto u odnosu na prošlu, turizam u našem gradu, ali i širom sveta, zasigurno gubi ovu sezonu zbog proglašenja pandemije koronavirusa.

Turistička delatnost širom sveta je iz tog razloga obustavila rad te sada možemo videti neverovatne prizore pustih i praznih najpopularnijih svetskih destinacija, ali i novosadskih čuvenih ulica.

Turizam, kao uslužna industrija koja obuhvata prevozni sistem, usluge ugostiteljstva, prodaje suvenira, usluge turističkih vodiča, bankarstva, osiguranja i drugog, već sada oseća negativne efekte pandemije jer su sva putovanja odložena. Pi-ar Turističke organizacije Novog Sada (TONS) Tihana Putin za “Dnevnik” navodi da je pre više od nedelju dana Svetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNNJTO) održala onlajn sednicu na kojoj je donela zaključak da će za ovu godinu revidirati očekivanja u vezi s turističkim prometom.

“Oni su istakli da se, po poslednjem zaključku, očekuje pad internacionalnih turističkih putovanja u visini od jedan do tri odsto, što u američkim dolarima iznosi čak 30 do 50 milijardi, što će se direktno odraziti na turističku privredu koju na svetskom nivou čine čak 80 odsto malih i srednjih preduzeća”, otkrila je Tihana Putin, i dodala da je pre situacije s koronavirusom, UNNJTO za ovu godinu predvideo rast internacionalog turizma od tri-četiri odsto.

Кampanjom “Ostani kod kuće – upoznaj Novi Sad” sugrađani će biti u prilici da čuju zanimljive priče o našem gradu.

Кako Tihana Putin navodi, po rečima resornog ministra u Vladi Republike Srbije, ova sezona je sigurno izgubljena, ali ako se situacija reši do juna, ima neke nade za drugu polovinu godine. Ona ističe da će u narednom periodu država doneti mere koje bi trebalo da pomognu u revitalizaciji privrede, koja obuhvata i turistički sektor, koji, po rečima nadležnih, kako navodi naša sagovornica, iznosi tri odsto BDP-a Srbije.

Кalendar dešavanja

Na sajtu Turističke organizacije Novog Sada (novisad.travel) objavljen je kalendar događaja u narednom periodu. To je još jedan od sjajnih načina kako da ispunite svoje vreme tokom izolacije. Neki od pomenutih virtuelnih događaja koji su dostupni do kraja aprila su: video-vođenje kroz izložbu “Inspirisani Italijom”, tura kroz Muzej Vojvodine, tura Petrovaradinskom tvrđavom, obilasci Muzeja grada Novog Sada, kao i brojna korisna onlajn predavanja. Među ponuđenim dešavanjima su i dokumentarni filmovi, pozorišne predstave, kolekcije slika, kao i akcije poput “Pisci kod vas”, koju organizuje Gradska biblioteka.

Usled vanrednog stanja i primoranosti Novosađana da ostanu u svojim kućama, TONS je pripremio niz aktivnosti pomoću kojih promoviše Novi Sad, kao i celu Srbiju. On je otvorio virtuelna vrata mnogih novosadskih kulturnih ustanova te svi zainteresovani mogu saznati nešto više o svom gradu na društvenim mrežama i sajtu TONS-a novisad.travel. Кampanjom “Ostani kod kuće – upoznaj Novi Sad” sugrađani će biti u prilici da čuju zanimljive priče o znamenitim ženama našeg grada, o kućama u podgrađu, o palatama u Novom Sadu, a trenutno mogu obići i brojne ustanove kulture u našem gradu.

Izvor. Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments