Foto: Firefighterserbia

U noći između subote na nedelju, goreo je krov zgrade u ulici Stevana Mokranjca broj 4 i 6 na novosadskoj Detelinari. Nakon 2 i po sata vatrogasci su uspeli da ugase požar, a stanari zgrade sada se nalaze pred novim iskušenjima.

PROČITAJTE: (FOTO) OVO SU HEROJI: Pogledajte akciju gašenja požara na Detelinari iz ugla vatrogasaca, tavan pun plinskih boca, izbegnuta tragedija

Mnogobrojni predmeti koji su se našli u ostavi te noći, zajedno sa uspomenama, zauvek su izgubljeni. Bez krova, stanove na poslednjem spratu od kiše deli samo jedna ravna ploča.  Stanari nisu imali dilemu, samoorganizovali su se, i započeli svoju trku sa vremenom.

Velizar Leković Predsednik stambene zajednice Stevana Mokranjca 6 kaže: “Odmah smo počeli posle požara da sređujemo ove prostorije, cilj nam je da pošto ovih dana najavljuju obilne padavine da zaštitimo stanove ispod ove ploče tako da moramo to da rašćistimo i da zaštitimo stanove da ne procuri voda. Zaista odaziv je veliki bukvalno sve komšije su došle ovde da pogledaju da pomognu u ova 2 dana smenilo se negde oko 20 ljudi tako da smo svi maksimalno angažovani”.

Čišćenje i natkrivanje ciradom je samo privremeno rešenje. Novi krov, potreban je što pre.

“Dalje je da tražimo građevinsku firmu i da to saniramo… Naravno stambena zajednica – mali je budžet, mi na računu nemamo ni 200000 dinara ali je to veoma malo, pa se nadamo da će nam grad Novi Sad izaći u susret i pomoći finansijski da se u što kraćem roku osposobimo i da uradimo. Po nekim grubim procenama sigurno za ovaj deo trebaće nekih 15-20 hiljada evra, znači to je materijal, ruke, limarski radovi, zaista ima jako puno posla. To je samo za naš deo krova, znači za broj 6 a broj 4, oni zaista imaju puno štete tako da njima verovatno preko 20.000 evra minimum da će biti potrebno”, kaže Leković.

Sreća u nesreći je da nijedan život nije izgubljen, a s obzirom na urgentnost problema, stanari ulaza Stevana Mokranjca 4 i 6, nadaju se da će im gradske vlasti izaći u susret, i pomoći u pronalasku rešenja.

Mladi stanari očistili izgoreo krov zgrade u Stevana Mokranjca

Na inicijativa mladih stanara iz zgrade u Ulici Stevana Mokranjca broj 6, u potpunosti je očišćen krov koji je u nedelju ujutro izgoreo u požaru, i pripremljen za stavljanje cerade u slučaju kiše i zaštite stanova na mansardi zgrade.

Milan, Luka, Milan, Nemanja, Stefan i Nikola, su imena mladih stanara između 17 i 35 godina, koji su sakupili preko 200 džakova pepela i šuta spremnih za iznošenje sa tavana.

Trenutno zgrada nema vode, a čeka se priključenje struje da bi se liftom mogle izneti izgorele cigle, grede kao i ostali izgoreli materijal pretvoren u pepeo.

Po rečima Velizara Lekovića, upravnika zgrade Stevana Mokranjca 6, očekuje se pomoć Gradske čistoće za odnošenje šuta, a u saradnji sa upravnikom zgrade Stevana Mokranjca 4, delegacija će od gradske vlasti tražiti pomoć radi sanacije krova.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments