Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Do sada nepoznata pesma preminulog kantautora Đorđa Balaševića, biće premijerno emitovana večeras 29. aprila u 20 časova u Ulici Jovana Cvijića ispred kuće porodice jednog od omiljenih muzičara na našim prostorima.

Takođe, biće predstavljena i antologija ljubavne poezije tog kantautora, sa neobjavljenim pesmama i prepiskama koje je imao sa svojom suprugom Oliverom Balašević.

-Ta senzibilnost i ono što se može uvek iščitati u dve reči Dodir svile, što je i prikaz svojevrsne antologije ljubavne poezije priređena za to veče, jeste sva ona posebnost, ljudskosti i umetnosti koja se decenijama negovala u ovoj kući – rekla je Olivera Balašević za RTS.

U susret premijeri i predstavljanju antologije, Olivera je na svom Instagramu objavila i delić nove pesme uz objavu: “Serenada kao takva nije uvek samo uspavanka… 29. april…”

Na posebnom audio-vizuelnom događaju, biće tamburaši i članovi porodice, a pozvani su da prisustvuju svi.

Kantautor, koji je važio za Bob Dilana naših prostora, sposoban da jednim stihom oslika situaciju koja bi mogla da bude ceo film, ličnost je koja je i u životu i u smrti činila prostor bivše Jugoslavije povezanim oko ideja ljubavi i mira.

Kada je umro 19. februara 2021, stanovnici Zagreba, Pule, Splita, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Mostara, baš kao i njegovog rodnog Novog Sada i Beograda, opraštali su se od velikog umetnika.

Neko je na mesta označena za sećanje na umetnika donosio plišane zečeve i mandarine, onakve kakve je opisao u pesmi “Neki novi klinci”, crtali su se grafiti sa njegovim likom, a stihovi njegovih pesama ispisivani i na fasadama i “zidovima” društvenih mreža.

Kako je to u svom opraštanju od Balaševića naveo UNHCR, otišao je čovek koji je “posedovao redak dar da izrazi osećanja građana širom prethodne Jugoslavije i van nje i da uspostavi emotivnu vezu sa milionima koji su odlazili na njegove koncerte još od kraja osamdesetih”.

Balašević će uskoro u rodnom Novom Sadu dobiti i muzej “Atelje snova” na oko 500 kvadratnih metara, a nalaziće se u blizini novosadskog keja i Dunava koji su opevani u mnogim Balaševićevim pesmama.

RTS / Euronews Srbija

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sramota ih
29/04/2022 20:37

Dakle ne odustaju od mauzolej kafane hotela u parku kod Univerziteta a osnovacu Univerziteta dovoljna bista