Kamen temeljac za novu kovid bolnicu na Mišeluku postavljen je danas nešto posle 13 časova, a ovoj svečanosti prisustvovalo je državno i pokrajinsko rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da kiša i tmurno vreme ne mogu da pokvare zadovoljstvo zbog izgradnje ovako važne zdravstvene institucije.

– Ova investicija je naš džoker u borbi protiv kovida – istakao je gradonačelnik, dodajući da je izgradnja bolnice simbolična pobeda svih građana. Vučević se zahvalio predsedniku Vučiću i resornim ministrima u Vladi Republike Srbije koji su prepoznali potrebu Novog Sada i omogućili hitnu izgradnju bolnice za lečenje obolelih od korona virusa.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je zahvaljući podršci republičkog vrha, u poslednjih 6 godina nabavljen veliki broj dijagnostičkih aprata, CT aparata, skenera i druge medicinske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova širom Vojvodine.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Novi Sad odlično mesto za investicije, zbog čega u budžetu danas ima više novca namenjenog za druge značajne projekte.

– Izgradnja i rekonstrukcija KCV koštaće 50 miliona evra – poručio je Vučić, i dodao je da bi sistem bio u kolapsu da nije bilo batajničke i kruševačke bolnice.

Predsednik je rekao da cela Vojvodina trenutno broji 170 kreveta u domenu intenzivne nege, a u novoj kovid bolnici biće obezbveđeno još 220 mesta, što će činiti 56% ukupnog kapaciteta u pokrajini.

220 kreveta imaće intenzivna nega nove kovid bolnice

Rok za završetak radova je 4 meseca, odnosno do prvog septembra, a bolnica će imati 600 ležaja, od čega je 220 za intenzivnu negu. Vrednost ovg projekta je 4.15 milijardi dinara, a osim bolnice, biće izgrađena i nova prateća infrastruktura, kao i neophodni pristupni putevi. Površina koju zauzima ovaj zdravstveni kompleks iznosi čak 19.500 kvadrata.

Rok za završetak radova je prvi septembar

Nakon što epidemija korona virusa prođe, kompleks će biti podvrgnut promeni namene, čime će najverovatnije postati gradska bolnica ili će dobiti novu ulogu u sklopu Kliničkog centra Vojvodine.

Nikola Bilić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments