Foto: Intermagazin
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM. Vučić je najavio da će se do 2. oktobra specijalci ROSU povući sa severa Kosova, a istovremeno će biti i uklonjene barikade.

– Lično sam veoma zadovoljan i veoma je važan za našu stranu. Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 2. oktobra i da se najkasnije povlačenje završi do 16 sati tog dana. KFOR će svoje snage postaviti na i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje. Od 4. oktobra uspostavlja se stiker režim, nalepnica režim kao privremena mera pre konačnog rešenja, o čemu ćemo tek da vodimo razgovore u Briselu. Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine pod predsedavanjem EU biće postavljena i tražiće trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda i prakse. Prvi sastanak biće održan 21. oktobgra u Briselu – saopštio je Vučić danas.

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine rekao je da je u Briselu postignut dogovor

– Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana – rekao je Lajčak.

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
zoki
30/09/2021 16:29

a zbog cega je onda onaj narod napravio blokade kada je moglo i ovako odmah . Nego izgleda dize se tenzija pred neki jako veliki i bitan dogadjaj kao recimo obostrano priznanje

goran
30/09/2021 18:03
Reply to  zoki

Dobro rece sve sem da je bitan dogadjaj izbori tamo i ovamo

rale j tomic
30/09/2021 18:35

Priznanje Srpskih opstona za priznanje Kosova to se izgleda namece

1389
30/09/2021 21:44

Kosovo je srce Srbije