Odeljenje inspekcije rada u Novom Sadu pokrenulo je nadzor nad firmom “Predirecting people”, koja je pomoću rupe u zakonu slala radnike u Slovačku

Pojedini radnici ispričali su za list Blic da su prevareni i da nisu ni dobili posao, a njihovi ugovori potpisani sa poslodavcem iz Srbije otkrili su prevaru koju novoosnovane firme koriste da bez dozvole nadležnog ministarstva posreduju u zapošljavanju i šalju radnike u inostranstvo.

U Ministarstvu za rad kažu da je “Predirecting people” registrovan za “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, ali da su samo u toku novembra prošle godine, kada je firma i osnovana, uputili oko 600 zaposlenih na rad u Slovačku.

Međutim, svi zaposleni su zaključili ugovore o radu sa firmom “Predirecting people”, umesto sa firmom “Bang Joo electronics Slovakia”, u kojoj rade u Slovačkoj.

Svi zaposleni imaju zaključene ugovore o radu sa poslodavcem ‘Predirecting people’ iz Novog Sada, a aneksima ugovora o radu su upućeni na rad kod navedenog poslodavca u Slovačku, na poslove montaže uređaja za domaćinstvo, na period od tri meseca, sa navodom da se upućuju na stručnu obuku, kažu u ministarstvu.

Ipak, firma “Predirecting people” nema pogone i ne bavi se montažom uređaja za domaćinstvo, te zbog toga, kako kažu u ministarstvu, nema uslova za upućivanje svojih zaposlenih na obuku.

“Zbog navedenog, protiv poslodavca ‘Predirecting people’ i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog učinjenog prekršaja iz Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, jer su ugovorom zaključenim sa stranim licem predvideli ustupanje svojih zaposlenih tom pravnom licu, što nije dozvoljeno”, navode u ministarstvu.

Ova firma u vlasništvu je slovačke državljanke, kao i najmanje pet drugih firmi koje se takođe bave slanjem radnika u inostranstvo, a koje su registrovane na istoj adresi u Ulici Augusta Cesarca u Novom Sadu. Nijedna od tih firmi nije na listi preduzeća koja imaju dozvolu da posreduju u zapošljavanju za druge poslodavce, a “Express people”, jedina agencija koja je imala takvu dozvolu, a koja se takođe jedno vreme nalazila u poslovnom centru u pomenutoj ulici, prošle godine je dozvolu izgubila zbog kršenja zakona.

Iz Ministarstva za rad i zapošljavanje kažu da se na način na koji je radio “Predirecting people” ne mogu slati radnici u inostranstvo.

“Upućivanje zaposlenih na službeni put u inostranstvo je dozvoljeno, ali pod uslovima preciziranim pomenutim zakonom i za potrebe privredne aktivnosti poslodavca koji upućuje svoje zaposlene.

Na ovaj način i pod ovom formom se ne može vršiti posredovanje u zapošljavanju za potrebe drugih poslodavaca, dodaju iz ministarstva.

Autor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments