Foto: Grad Novi Sad
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i guverner Aleksandrije Mohamed El Šerif potpisali su Sporazum o saradnji između Grada Aleksandrije Arapske Republike Egipat i Grada Novog Sada.

Na osnovu Sporazuma, saradnja između ta dva grada, podrazumeva razmenu iskustava u oblastima: kulturno, umetničko i istorijsko nasleđe, zaštita i očuvanje životne sredine, obrazovanje i zdravstvena zaštita. Takođe, saradnja će biti usmerena na razvoj turizma, rast investicionih prilika u oba grada, podsticanju ekoturizma i održive upotrebe prirodnih resursa, kao i na razmenu informacija i veština u poljoprivredi.

Tim povodom gradonačelnik je istakao da je potpisivanje Sporzuma mnogo više od protokola, da to je i potvrda o višedecenijskom odličnom odnosu dve države.

– Ovo je veličanstven dan za Novi Sad. Potpisivanje Sporazuma je mnogo više od protokola, jer nije ovo samo novi grad prijatelj, to je jedan od najpoznatijih gradova u svetu. Kada kažete da vam je Aleksandrija pobratim, to otvara mnoga vrata. Sporazum je potvrda i višedecenijskih odličnih odnosa naše dve države, a nama je veoma važno da imamo što bolju saradnju sa zemljama afričkog kontinenta i arapskim državama. Drago mi je što su u delegaciji Aleksandrije i predstavnici njihove Privredne komore i trudićemo se da odnosi regulisani Sporazumom zažive u punom kapcitetu. Zahvaljujem se i ambasadoru Egipta Nj. E. Amru Alguvejliju, našem prijatelju koji je mnogo pomogao da dođe do potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Aleksandrijom – istakao je gradonačelnik Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

Guverner Aleksandrije Mohamed El Šerif zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo zbog posete Srbiji i Novom Sadu.

– Delegacija našeg grada je na visokom nivou, sa nama je i predsednik Privredne komore Ahmed Vakil i nadam se da će naši privrednici ostvariti poslovnu saradnju sa privrednicima iz Srbije. Ponosni smo na Sporazum koji smo potpisali, posebno što taj čin otvara prostor za nove sporazume. Zbog političkog vođstva Srbije i Egipta, već je prisutna dobra saradnja na mnogim poljima, a cilj nam je da ekonomska saradnja bude na nivou ostvarene političke saradnje između naših država – naglasio je Mohamed El Šerif.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments