Omladinski savez udruženja „Novi Sad Omladinska prestonica Evrope-OPENS 2019″ i predstavnici 44 omladinske organizacije potpisali su ugovore o saradnji u vrednosti od 65 miliona dinara, kojima su se obavezali da će u naredne tri godine sprovoditi programske aktivnosti za mlade u susret godini titule Omladinske prestonice Evrope.

Tokom prošle godine, u Novom Sadu su konkursom izabrane 44 organizacije koje sprovode 49 programskih aktivnosti, a kojima će, samo u 2018. godini, biti obuhvaćeno 75 000 mladih, dok će tokom tri godine biti uključeno ukupno preko pola miliona mladih iz cele Evrope.

Koordinator „OPENS 2019″ Vukašin Grozdanović   naglasio je da je ovo je prvi put da organizacije potpisuju trogodišnje ugovore, čime se dokazuje da OPENS otvara vrata novim modelima saradnje. On je naglasio da je vrednost projekata za koje se danas potpisuju ugovori 65 miliona dinara, od ukupno 120 miliona koliko je opredeljeno sredstava za OPENS u 2018. godini, a kako je istakao, konstrukcija budžeta je takva da najviše novca stiže iz gradskog budžeta, dok Pokrajina i Republika takođe doprinose, tako da su sva tri nivoa vlasti uključena u realizaciju omladinskih projekata.

Prilikom potpisivanja ugovora u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je taj događaj još jedan iskorak u realizaciji onoga što je gradska uprava zacrtala u program sprovođenja politike prema mladima u Novom Sadu.

’’Lepo je što omladinske organizacije nisu više samo korisnici novčanih sredstava, već što sad i preuzimaju odgovornost u kreiranju politike u toj oblasti. Ponosan sam na sve što smo zajednički radili prethodnih godina. Iako je tada to delovalo kao pionirski poduhvat prema kojem je mnogo ljudi bilo skeptično, za par godina smo došli do toga da OPENS danas potpisuje ugovor sa 44 omladinske organizacije u koje će biti uključeno preko 75 000 omladinaca, to na trogodišnjem nivou. Nekada je to bilo nezamislivo, a sada je Gradska kuća i više nego otvorena za omladinske organizacije. Stigli smo na taj nivo prvenstveno zahvaljujući tim mladim, vrednim ljudima koji su uspostavili sa gradskom administracijom otvorenu komunikaciju i saradnju, na koju smo mi spremno i efektivno odgovorili. To što je Novi Sad postigao, može biti odličan primer za celu Srbiju’’, rekao je Vučević.

Prema rečima Vučevića, ove godine očekuje se početak infrastrukturnih radova u  „Youth Creative Polisu”, tzv. Kineskoj četvrti, a za ovaj projekat grad ima podršku Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić.
Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments