Povežite se sa naukom 28. septembra u Noći istraživača

       
Foto: facebook.com

Trinaesta Evropska noć istraživača, po deveti put održaće se u Novom Sadu, u petak, 28. septembra na dve lokacije.

U petak, u tržnom centru Big od 15 do 22 časa biće predstavljeni zanimljivi eksperimenti i interaktivne radionice devet interdisciplinarnih grupa novosadskih istraživača, a u Kulturnom centru Lab od 19 časova pa sve do 1 čas iza ponoći biće održano predavanje na temu hrane, degustacija “Novih ukusa naše prošlosti”, zatim naučni kviz i svirka benda Justin Case.

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja povezuje, bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjem kako se čovek povezuje sa mašinom ili neko interdisciplinarno istraživanje koje povezuje više naučnih oblasti u cilju rešavanja određenog problema.

Povodom Noći istraživača, danas 27. septembra, organizovana je tura Šetnja kroz Novi Sad i nauku sa početkom u 17 časova, ispred zgrade pošte, Narodnog heroja br. 2, a obilaziće se znamenite zgrade u kojima su nekada živeli značajni Novosađani i Novosađanke. Šetnja kroz Novi Sad i nauku je besplatna. Svetlana Kresoja, istoričarka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i studenti novosadskog univerziteta sve radoznale sugrađane povešće u šetnju kroz kulturnu i naučnu prošlost grada.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova, podržana je od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments