Priča o ideološkom i humanom sumraku kmerskog naroda, koji je od velikog Kmerskog carstva došao do Polja smrti Pola Pota, jeste priča iz ne tako davne prošlosti Kambodže, zemlje koja je bila i ostala izvan posebnog interesovanja zapadne političke percepcije.

– Ovo je tragična priča o ideološkoj autodestrukciji stanovnika Kambodže. Posvećena je i krajnje licemernom držanju gotovo svih velikih sila iz perioda sedamdesetih. Do terora Crvenih Kmera teško da bi došlo da nije bilo višegodišnjih ratnih razaranja tokom Vijetnamskog rata, koji se u početku često prenosio na teritoriju same Kambodže – istakao je Koprivica na početku predavanja.

Kambodžanski genocid koji su počinili Crveni Kmeri od 1975. do 1979. godine za vreme postojanja državne tvorevine nazvane Demokratska Kampućija po mnogima je zapravo „najčistiji genocid iz perioda Hladnog rata”. Vlast Crvenih Kmera trajala je nešto duže od tri godine ali i to je bilo dovoljno da se izazove smrt oko četvrtine stanovnika Kambodže. Tokom ovog autogenocida stradalo je oko dva miliona ljudi od gladi, prekomernog rada i torture. Pod parolom „Sve što je trulo, mora biti odstranjeno” proglašena je nulta godina i početak društvenog pročišćenja.

Teror Crvenih Kmera je okončan nakon sukoba s Vijetnamom, ulaskom vijetnamske vojske u Pnom Pen 7. 1. 1975. godine. 1979. donesen je Zakon po kome se vođama Crvenih Kmera može suditi za genocid. Suđeno im je u odsustvu ali iako su osuđeni na smrt, kazna nikada nije izvršena. 2018. godine izrečene su dve presude doživotnog zatvora zbog učešća u genocidu i jedna zbog nečovečnog postupanja.

– „Istorija se ne ponavlja, ali se često rimuje.” Učimo se čitanju znakova kraj istorijskog puta. Ništa se ne dešava bez prošlosti – zaključio je Koprivica na samom kraju, navodeći da priču o Kambodži i Crvenim Kmerima potonje generacije ne smeju zaboraviti i da svet „malih zemalja i malih naroda” može mnogo naučiti iz kmerskog iskustva.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments