Predavanje Vladana Jolera pod nazivom Forenzika eksploatacije biće održano u utorak 23. oktobra od 18 časova u kreativnom centru PROSTOR u Petrovaradinu.

Na predavanju će biti reči o rođenju, životu i smrti jednog umreženog uređaja, baziranog na centralizovanom sistemu veštačke inteligencije – Amazon Eho.

Istraživači Vladan Joler i Kate Craford sa njujorškog univerziteta NYU, svoje istraživanje  su nazvali “Anatomija jednog AI sistema”, ali njen podnaslov “Amazon Echo kao anatomska mapa ljudskog rada, podataka i planetarnih resursa” objašnjava opseg njihovog istraživanja. Ovaj specifičani istraživačko – detektivsko – umetnički oblik delovanja obuhvata širok spektar različitih metodologija u kojima se prepliću sajber forenzičke metode, analiza i vizualizacija velikih količina podataka, kartografija, medijska teorija i filozofija.

Ogromna mapa, visoka dva i široka pet metara, traga za nevidljivim procesima koji se dešavaju tokom rođenja, života i smrti jednog od najsloženijih proizvoda današnjice: uređaja koje pokreće veštačka inteligencije kao što su – Amazon Echo ili Siri. Mali trenuci pogodnosti koje omogućavaju ovi uređaji zahtevaju ogromnu skrivenu planetarnu mrežu, izvlačenje neobnovljivih materijala, rada i podataka.

Vladan Joler, osnivač je SHARE Fondacije i profesor na odseku za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu. Joler vodi SHARE Lab, istraživačku laboratoriju za proučavanje podataka usmerenu ka istraživanju različitih društvenih i tehničkih aspekata , nevidljivih infrastruktura, algoritamske transparentnosti, eksploatacije rada i mnogih drugih fenomena nastalih razvojem i upotrebom savremenih tehnologija.

Program je realizovan u okviru projekta “Pokreni promenu, budi promena” u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad (OPENS 2019).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments