Predavanje “Кroz XX vek ili razvojni put jedne slike” u Galeriji Matice srpske

       

U okviru pratećeg programa izložbe Poklon-zbirka Save Stepanova u petak, 23. avgusta s početkom u 19 časova u Galeriji Matice srpske održaće se predavanje “Кroz XX vek ili razvojni put jedne slike” jednog od autora izložbe, Miroslave Žarkov.

Slika je, kao organizam za sebe, bila središte interesovanja umetnika u XX i početkom XXI veka, a teorije i zaključci moderne umetnosti donošeni su upravo u odnosu na tako posmatran entitet slike. Sa gubitkom svoje društvene funkcije, slika postaje samodovoljni estetski predmet. Avangardni pravci u umetnosti postavljaju pitanja o prirodi i funkciji slike. Zbog čega ili koga postoji? Кome se obraća? Кoja je njena uloga u opštem poretku sveta? I tako dalje. Umetnici zato u različitim istorijskim trenucima zauzimaju najrazličitije stavove prema njoj – daju joj potpun legitimitet, sumnjaju u nju, minimalizuju je, negiraju je, postavljaju je u središte svih pitanja o etici i estetici umetnosti, udaljavaju se od nje, vraćaju joj se, i tako u krug.

Tragom ovih pitanja, kustoskinja Miroslava Žarkov će provesti publiku najpre kroz Stalnu postavku nacionalne umetnosti XX veka, kako bi mapirala najvažnije tačke razvoja moderne umetnosti do sedamdesetih godina XX veka, a potom kroz izložbu Poklon-zbirka Save Stepanova koja predstavlja njen logičan nastavak i govori o daljoj sudbini umetničkog dela.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments