Foto: Relja Ivanić

Predavanje pod nazivom “Raznolikost: Jednakost u različitosti” koje je deo bogatog pratećeg programa organizovanog u okviru izložbe Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske biće održano u petak, 3. avgusta, u 19 časova u Galeriji Matice srpske.

Na predavanju Stanislava Jovanović, kustoskinja, govoriće o raznolikosti kao vrednosti evropskog kontinenta koja konstituiše evropsko društvo kao multietničko, multikonfesionalno i multikulturalno.

Ideja jednakosti u raznolikosti kao osnovni motiv spojila je različite umetnike i epohe na izložbi “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske” s ciljem stvaranja tematske heterogenosti između religija, tradicija i običaja, starosne i rodne raznolikosti.

Spojivši dela Stanoja Popovića, Josifa Falte, Paje Jovanovića, Petra Dobrovića i drugih umetnika ukazano je na bogastvo raznolikosti, ali i na Evropu kao važno mesto susreta nacionalnih, religijskih i rodnih drugosti i raznolikosti. Predavanje će biti posvećeno onim umetničkim delima koja predstavljaju vizuelni iskaz raznolikosti – kako u tematskom i idejnom, tako i u likovnom smislu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments