Predavanje dr Ane Milošević “Uspomene iz Pariza: hodočašća srpskih umetnika” održaće se u četvrtak, 19. jula u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Franscuska prestonica predstavljala je važno odredište na putu razvitka diplomatskih karijera Pavla Beljanskog i Ive Andrića, kao i mesto susreta sa umetnicima koji su dolazi u Pariz da se upoznaju sa savremenim tendencijama u umetnosti, muzejima i galerijama.

Dr Ana Milošević govoriće o stvaranju manjih srpsko/jugoslovenskih “kolonija“ na Monparnasu i Malakofu u trećoj i četvrtoj deceniji 20. veka, te o srpskim umetnicima koji postaju deo internacionalne umetničke scene – izlažu, druže se, razmenjuju iskustva. Oni koji nisu mogli da priušte da studiraju ili žive u Parizu dolazili su na kraće “ntenzivnije“ studijske boravke koji su imali karakter umetničkog hodočašća. Za relativno kratko vreme trebalo je videti sva čuda, obići znamenitosti, upiti atmosferu, istoriju i kulturu francuske prestonice, a prikupljene utiske poneti sa sobom kući na crtežima i slikama. Od mnogih lica Pariza, ovi umetnici-hodočasnici biraju ona za koja smatraju da najbolje reprezentuju kako identitet grada tako i njihov umetnički identitet.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments