Povodom deset godina od smrti patrijarha srpskog Pavla, u kulturnom centru “Rumenka“ u petak, 15. novembra sa početkom u 19 časova biće predstavljena knjiga “Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“ autora Đorđa Randelja, jednog od najpoznatijih novosadskih i vojvođanskih novinara, publicista, književnika i autora više od dvadeset knjiga.

Posle smrti patrijarha srpskog Pavla, 44-og patrijarha na tronu Svetog Save, Randelj je napisao knjigu koja je doživela četiri izdanja i nedavno je, po zapovesti novog patrijarha srpskoh Irineja, prevedena i na engleski jezik – izašla je uz njegov blagoslov i u izdanju Patrijaršije SPC. Danas se ta knjiga može dobiti u svim crkvama i svim eparhijama naše SPC od Nemačke i Austrije do Amerike, Кanade i Australije.

Randelj je bio i među prvim vojvođanskim novinarima koji je 1988. godine otišao na Кosovo i Metohiju da tamo ostane naredne tri godine kako bi dočarao težak, strašan i gotovo nepodnošljiv život progonjenih Srba i Crnogoraca u našoj južnoj pokrajini. Imao je jedinstvenu priliku da prodre i do tadašnjeg vladike Raško-prizrenskog. Taj vladika je kasnije postao i patrijarh srpski Gospodin Pavle, jedna od najznamenitijih ličnosti u modernoj, sasvremenoj istoriji našeg naroda. Đorđe Randelj mu je potom mesecima bio i sagovornik i pratilac, pa i, što posebno voli da naglasi, lični šofer po kosmetskim selima i gradovima, crkvama i manastirima.

Ti njihovi susreti, pa možda i prijateljstvo, ako se može “prijateljevati“ ako je razlika u godinama između njih dvojice tačno 40 godina, nastavilo se i u Beogradu, posle decembra 1991. kada je vladika raško-prizrenski Pavle izabran za patrijarha srpskog, Randelj mu je bio redovan gost u Patrijaršiji, što se sve u ovoj knjizi može pročitati.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments