Predstavljen program obeležavanja 77. godišnjice Novosadske racije

       

Program obeležavanja 77. godišnjice Novosadske racije biće održan u sredu, 23. januara, sa početkom u 12 časova na Кeju žrtava racije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Konferenciju su održali predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam i protojerej Vladan Simić iz Eparhije bačke SPC.

Na početku Programa će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zatim sledi pomen vrhovog rabina Srbije Isaka Asijela, potom molitveni pomen koji će služiti Njagovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej. Nakon uobičajenog protokola polaganja venaca i spuštanja venaca sa broda Rečne ratne flotile, sledi poziv građanima da se upute ka novosadskoj plaži Štrand gde će biti održan pomen u 13 i 45 časova. Za one koji nisu u mogućnosti da pešače obezbeđen je autobus JGSP koji će biti postavljen na izlazu iz Ulice Maksima Gorkog ka keju”, naglasio je Miroslav Ilić i zahvalio se Кulturnom centru Novog Sada na tehničko – logističkoj podršci događaju. On je rekao da program “Ledena tišina” koji organizuje Кulturni centar počinje danas otvaranjem izložbe “Sećanje na dr Ignjata Pavlasa” i traje do 25. januara.

Protojerej Vladan Simić istakao je da je Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice Novosadske racije tokom prethodne godine učenicima osnovnih i srednjih škola prezentovao događaje iz 1942. godine koji su se odigrali u Novom Sadu i širom Bačke, kroz prigodne sadržaje i predavanja.

“Odbor je takođe dogovorio da od ove godine počne obnova pojedinih grobnih mesta sugrađana koji su stradali u raciji, na Almaškom i Uspenskom groblju, a prvo će biti obnovljeno grobno mesto Jelene Jovandić, majke braće Jovandić. Na mestima gde su sugrađani masovno stradali biće postavljene info-table pa će svi moći da se upoznaju sa tim istorijskim događajem. Poštujući žrtve šaljemo poruku da tako nešto nikada više ne sme da se ponovi”, zaključio je Simić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments