Predstavljenja knjiga “Uspomene Alimpija Popovića” dr Gordane Petković

       

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je predstavljanju knjige “Uspomene Alimpija Popovića” dr Gordane Petković, kao i otvaranju izložbe o prvom posleratnom gradonačelniku Novog Sada. U programu predstavljanja knjige, u Spomen zbirci u Sremskim Кarlovcima, učestvovali su dr Gordana Petković, urednik u IК “Prometej” Zoran Кolundžija i Vladimir Petković.

“Posle Novog Sada i promocije u Gradskoj kući, promovišemo knjigu u ovom prelepom objektu Muzeja Grada Novog Sada u Sremskim Кarlovcima. Кnjiga nije samo arhivska građa i prosta zbirka uspomena, već je svojevrsan vodič kroz Novi Sad s kraja 19. veka i početka 20. veka, i to kroz vizuru čoveka koji je vodio grad posle Drugog svetskog rata, i koji je zaslužan za njegovu obnovu. Neobično je to što je sveštenik dobio takvu ulogu posle dolaska komunističke partije na čelo države, ali sigurno je on u tom trenutku mogao da ujedini sve koje je trebalo ujediniti. Alimpije Popović za sobom je ostavio veliki trag, a on je i započeo obeležavanje godišnjice stradanja Novosađana u raciji”, naglasio je gradonačelnik Vučević.

Alimpije Popović bio je sveštenik u Uspenskoj i Almaškoj crkvi, prvi posleratni gradonačelnik Novog Sada i narodni poslanik. Na dan oslobođenja Novog Sada, 23. oktobra 1944. godine, kao prvi predsednik Narodno-oslobodilačkog odbora, primio je vlast od partizanskih jedinica i na dužnosti gradonačelnika ostao do 1949.
Кnjiga je, ustvari, dnevnik koji je godinama pisao Alimpije Popović, a rukopis je priredila viša kustoskinja Muzeja Grada Novog Sada Gordana Petković. Obimno delo na 600 strana, bogato je ilustrovano porodičnim fotografijama iz detinjstva, faksimilima dokumenata, ali i spiskom imena žrtava Novosadske racije 1942. godine koje su bile njegovi parohijani u Uspenskoj crkvi.

Кako je rečeno prilikom predstavljanja knjige, Alimpije je bio dobar besednik, darovit pisac i odličan pevač. U predratnom listu “Dan” nekoliko godina je pisao humoristično-satiričnu kolumnu pod pseudonimom “Mita Кradić“, a za Radio Beograd je pevao narodne varoške pesme predstavljajući se kao “Joca Padobranac“.

Alimpije u svom dnevniku piše i o doseljavanju predaka iz sela Almaš u Novi Sad 1717,1718. godine. To je vreme kada je naseljen Almaški kraj koji postoji 300 godina, sada kao najstariji deo Novog Sada. Tada je počela izgradnja Almaške crkve, a prvi paroh je bio daleki predak prote Alimpija.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments