Ilustrovana monografija “Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918.” čiji je autor Drago Njagovan, a izdavači su Muzej Vojvodine i “Školska knjiga NS” iz Novog Sada, predstavljena je u Gradskoj kući. Reč je o drugom izdanju ove knjige. Prvo je objavljeno 2004. godine, ali je tiraž od 1000 primeraka odavno iscrpljen.

“Izuzetno je važno da se na pravi način odredimo prema vlastitoj istoriji, a posebno prema događajima koji su bili prekretnica u razvoju zemlje. Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji je jedan od takvih događaja, a ovo delo osvetljuje ga na pravi način, i obiluje ilustracijama što dodatno doprinosi njegovom kvalitetu. Novi Sad je posle tog prelomnog momenta, doživeo ubrzani razvoj i pozicionirao se kao administrativni centar u Кraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pre svega uspostavljanjem Dunavske banovine čije je Novi Sad bio sedište. Danas je to univerzitetski centar, moderan, polumilonski, evropski grad”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Prisutnima na promociji monografije obratio se i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić ocenivši da je prisajedinjenje Vojvodine Кraljevini Srbiji jedan od glavnih događaja u novijoj srpskoj istoriji, te da Grad podržava sve što ga dodatno osvetljava.

“Ilustrovana monografija za glavnu temu ima pripreme za održavanje Velike narodne Skupštine 25. novembra, ali da bi se taj datum istorijski utemeljio, morao sam da prikažem praktično celokupnu srpsku istoriju na području Srema, Banata, Bačke i Baranje od 576. godine, pa kroz period ugarske, i turske vladavine, do austrijske prevlasti, s tim da su istaknuti najznačajniji momenti. Posebno sam potencirao to da je još 1849. godine austrijski car ovu teritoriju nazvao Srbijom, jer je svoju krunovinu nazvao Vojvodstvo Srbije i Tamiški Banat, ali posle jedne decenije to vojvodstvo je ukinuto, i Srbima su ponovo bila uskraćena prava”, rekao je autor dela Drago Njagovan.

U novom izdanju zadržana je tekstura prethodnog, s tim da je delo izuzetno obogaćeno ilustrovanim prilozima o istoriji Srba u Vojvodini kroz vekove, pre kao i tokom samog prisajedinjenja matici Srbiji.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments