Predstavnici FTN-a na svetskoj manifestaciji u Češkoj

       
Foto: facebook.com

Veliki broj posetilaca iz čitavog sveta pokazao je interesovanje za nastup Srbije na najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru – “Praškom kvadrijenalu 2019“ koje se tradicionalno održava u Češkoj.

Srbija se takmiči u dve kategorije: Nacionalna postavka i Studentska sekcija, a tema nastupa je “Samo(iz)gradnja”. Osim ovog konteksta, nastup je oslonjen i na koncept Кvadrijenala koji akcenat stavlja na one autorske pristupe koji scenski dizajn razvijaju kao snažni sastavni deo ukupne umetničke ideje, a ne kao podređenu ili prateću disciplinu. U tom smislu, nastup Srbije posvećen je identifikaciji, mapiranju i predstavljanju autora, događaja, manifestacija i institucija koji u svom radu neguju ovakav pristup scenskom dizajnu i scenskom prostoru. Organizatori nastupa naše zemlje su Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju Fakulteta tehničkih nauka – OISTAT centar za Srbiju, a komesari su Ljiljana Miletić Abramović, istoričar umetnosti, muzejski savetnik i direktor Muzeja i prof. dr Tatjana Dadić Dinulović, teoretičar scenskog dizajna sa FTN-a.

Pored komesara sa FTN-a, u pripremi i realizaciji nastupa Srbije učestvuje i veliki broj studenata i profesora sa Fakulteta tehničkih nauka.

Dr Aleksandra Pešterac, docent na FTN-u i direktor nastupa Srbije navodi da je u organizaciji ovogodišnjeg nastupa na “Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019“ učestvovalo preko 80 profesionalaca i studenata iz Srbije. Veliki broj studenata Odseka za umetnost i dizajn, kao i Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN-a, bili su uključeni u organizaciji i realizaciji nastupa Srbije u odnosu na svoje lične afinitete.

Od 12 studenata različitih fakulteta u Srbiji, izabranih dvostepenim javnim konkursom, sedam studenata različitih godina studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna i Arhitekture FTN-a, čini Studentsku sekciju u nastupu Srbije na ovogodišnjem Praškom kvadrijenalu. Za svoj deo nastupa spremali su se više od šest meseci, a ovaj proces podrazumevao je veliki broj radionica realizovanih sa mentorima, koje su se održavale gotovo svakog vikenda u Scenskoj laboratoriji na FTN-u i u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nacionalni dan Srbije će se održati danas, 12. juna u zdanju Výstaviště Praha, od 17 do 19 časova kada će se posetiocima obratiti Njana Ekscelencija ambasadorka Vera Mavrić i ministar savetnik gospođa Milena Mitić.

Nastup se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i traje od 6. do 16. juna.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments