Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa delegacijom ruske IT kompanije ”Jandeks”,  specijalizovane za internet servise i proizvode. ”Jandeks” je najveći pretraživač na ruskom internetu i upravlja sa oko 60% marketinškog dela u toj zemlji.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti saradnje kada je reč o izradi besplatne mobilne aplikacije mape grada namenjene građanima, ali i turistima. Mapa bi prikazivala podatke o javnom prevozu, saobraćaju, turističkim atrakcijama i to sa praktičnim informacijama o radnom vremenu kulturnih ustanova, ugostiteljskih objekata, najboljim rutama i tome slično.

S obzirom na to da ”Jandeks” planira poslovanje u Srbiji, ocenjeno je da Novi Sad ima veliki partnerski potencijal kao drugi po veličini grad i svojevrsan IT centar.

Predstavnici ruskog Jandeksa došli su u pratnji predstavnika Kabineta ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije. Gradonačelnik Vučević zahvalio se ministarstvu na korespondenciji, naglasivši da je Novi Sad posebno zainteresovan za saradnju u duhu savremenih tehnoloških rešenja.

On je takođe ocenio da bi moderna aplikacija bila od velike koristi imajući u vidu da Novi Sad iduće godine postaje Omladinska prestonica Evrope, kao i Evropska prestonica kulture 2021. godine, što će drastično uticati na ekspanziju turizma.

Gradonačelnik Vučević istakao je da je dalje unapređivanje IT sektora važan deo strategije razvoja Novog Sada, i da ključnu ulogu u tom procesu ima sprega između nauke i privrede, odnosno strukovnih organizacija i lokalne samouprave. Kao izuzetno važan projekat na tom polju istaknuta je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u sklopu novosadskog univerziteta.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments