Šta je najgora stvar koja može da vas zadesi na letovanju? Kvar na autu, gubitak prtljaga, smeštaj kakav niste očekivali? Sve ovo su mnogi od nas već osetili na svojoj koži i delimično smo pripremljeni na ovakve stvari.

Zamislite osećaj da vas zaboli zub tokom toliko čekanog letovanja? Taj neizdrživ bol, koji podiže nervozu i preti da pokvari toliko dugo planirano letovanje. Ako vas zadesi nešto slično, treba da imate na umu da pogled na račun nakon intervencije stomatologa u inostranstvu može biti isto toliko bolan po vaš džep.

Cene stomatologa u inostranstvu

Za vas smo analizirali prosečne cene stomatoloških intervencija u Grčkoj, na Kipru i u Hrvatskoj.

Ukoliko putujete u Grčku  imajte na umu da samo vađenje pokvarenog zuba 120 €. Za plombu pripremite od 80 do 150 €.  Ukoliko uzmemo u obzir da je vađenje zuba kod nas u proseku od 1800 – 3500 dinara, odnosno od 15 do 30 €, nije teško zaključiti da je itekako isplativo otići na pregled u neku od naših ordinacija.

Ako leto planirate da provedete na Kipru, a zadesi vas nezgoda kao što je zubobolja, samo za pregled kod zubara pripremite 50 €. Plomba će vas koštati od 50 do 80 €, dok je vađenje zuba skoro pa duplo jeftinije nego u Grčkoj i košta 70 €.

Jedna od destinacija koju naši ljudi posećuju je i susedna nam Hrvatska. Ako vas na hrvatskom primorju zaboli zub imajte na umu da će vas vađenje zuba koštati od 35 do 55€. Postavljanje plombe je u istom cenovnom rangu, dok se ugradnja krunica kreće od 200 .

Kako cene izgledaju u poređenju sa cenama u našim ordinacijama, pogledajte u tabeli (cene su izražene u evrima):

Zemlja Plomba Vađenje zuba Pregled Metalo-keramička krunica
Grčka 80 – 150€ 120€ 70€ 450€
Kipar 50 – 80€ 70€ 50€ 350€
Hrvatska 35 – 55€ 35 – 55€ U ceni terapije 200€
Srbija 15-25€ 15-25€ Uglavnom besplatan 80€

Istraživali smo kako biste mogli da sprečite bilo kakvu neprijatnost sa zubima tokom putovanje. Na tu temu razgovarali  smo sa doktorom stomatologije Miroslavom Stojanovićem iz ordinacije “Dentio”, njegovi saveti su:

1. Najkasnje mesec dana pred odlazak na put treba obaviti kontrolni pregled kod stomatologa kako bi u slučaju potrebe za nekom intervencijom bilo dovoljno vremena da se poblem reši.
2. Obavezno ukloniti kamenac i meke naslage.
3. Ne zanemarite ukoliko vam je neki zub osetljiv na hladno, ponekad je dovoljna minimalna intervencija da se bol otkloni.
4. Ako imate neki zub koji bi trebalo da izvadite, a niste stigli do odlaska na odmor, konsultujte se sa stomatologom kako bi se sprečile eventualne komplikacije.
5. Ako imate neki protetski rad (most) obavezno proveriti stanje zuba nosača mosta. Bol zuba koji je nosač mosta zna da bude jako neprijatna i teško prolazi na analgetike.
6. Obavezno dovedite dete na pregled, karijes mlečnih zuba izuzetno brzo napreduje i treba proveriti njihovo stanje kako ne bi došlo do bola i otoka.

Ovo su samo neki od saveta koji vam mogu učiniti vaš odmor mnogo opuštenijim.

Autor: nsuzivo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments