Preko 250 programa za decu od 23. juna do 30. avgusta

       

Novosadsko BIG dečje leto koje će ove godine, po deveti put, biti održano na brojnim lokacijama u Novom Sadu, od 23. juna do 30. avgusta, obeležiće oko 250 programa za decu uzrasta od 3 do 14 godina.

Ulaz je besplatan na skoro sve programe koji će biti održani u okviru manifestacije.

Posebnost ovogodišnje manifestacije biće slogan “Dunav je naše more” pod kojim će više od deset nedelja programa biti osmišljeno tako da govori o kulturi naroda koji žive u dunavskoj regiji, na koji način se neguju tradicija i tolerancija, čuva ekosistem, a biće reči i o istoriji lokalnih znamenitosti, kao što su Štrand i Petrovaradinska tvrđava.

I ove godine fokus će biti na umetnosti i kulturi, a u skladu s tim, ambasadorka ovogodišnjeg Novosadskog BIG dečjeg leta biće 13-ogodišnja plesačica i glumica Hana Gusić, učenica sedmog razreda novosadske osnovne škole “Svetozar Marković Toza”. Ovaj mladi talenat pohađa i Muzičku školu “Isidor Bajić”, a članica je i Teatra mladih “Mišolovka” i plesnog studija “Stage”.

U okviru svečanog otvaranja 9. Novosadskog BIG dečijeg leta, u nedelju 23. juna u 18 časova u prizemlju tržnog centa BIG (Sentandrejski put broj 11), publika će imati priliku da prisustvuje programu za decu i roditelje koji će prirediti članovi dečjeg hora “Suncokreti”, plesnih studija “Stage” i  “Vojvodina dens”, članice studija “Zumba Fusion” i kapueristi. Nakon svečanog otvaranja prisutni će moći i da se pridruže bazaru kreativnih radionica na kom će se predstaviti sve institucije i organizacije koje su pripremile letnje programe za decu.

Od ponedeljka, 24. juna, decu očekuje 70 dana različitih programa osmišljenih pod sloganom “Dunav je naše more”: pozorišne predstave, performansi, filmske projekcije, naučne i jezičke radionice, kreativno-edukativne, umetničke i sportske radionice. U brojnim kulturnim i obrazovnim institucijama deca će se upoznati sa značajem evropskog kulturnog nasleđa i steći znanje o bogatoj evropskoj baštine.

Ovogodišnje izdanje obeležiće i učešće organizacija koje se po prvi put od održavanje priključuju Novosadskom BIG dečijem letu. Najmlađi Novosađani će tako imati priliku da se upoznaju sa RELAX KIDS-om gde će zajedno zaviriti u središte duše, dok će na radionicama DKCNS zajedno sa Arhivom Vojvodine kreirati scenario po kom će snimiti film “stop-moušn” tehnikom, odnosno animacijom figura modelovanih od plastelina.

Po prvi put, ove godine, Dečiji kulturni centar održaće svoje programe na još tri nove lokacije u gradu – na Telepu, Novoj Detelinari i na Podbari, a radionice će se održavati subotom. I ovu manifestaciju obeležiće program za decu u tržnom centru “BIG“, koji će biti organizovan svakog utorka i četvrtka, tokom juna, jula i avgusta, od 18 do 20 časova, gde će mališani i njihovi roditelji moći da uživaju u predstavama i performansima.

Gotovo svi programi 9. Novosadskog BIG dečijeg leta su besplatni. Spisak radionica, satnica, način prijave učešća, cene dnevne participacije kao i informacije o uzrastu kojem je namenjen određeni program, dostupni su na sajtu www.decinadar.org , na zvaničnoj fejsbuk stranici DKCNS Dečijeg kulturnog centra ali i na sajtu na kom se nalazi naša web knjižica.

Tradicionalni vodič (knjižica) kroz 9. Novosadsko BIG dečije leto štampan je u 12.000 primeraka i podeljena deci 7. i 10. juna.

9. Novosadsko BIG Dečije leto organizuje Dečiji kulturni centar Novi Sad, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i tržnog centra BIG.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: