Pokretne sličice koje su vredne ruke učenika novosadskih osnovnih škola snimile, biće prikazane na velikom platnu bioskopa Kulturnog centra Novog Sada u utorak, 23. decembra od 11 časova.

Drugi deo animiranog filma “Novi Sad dečija prestonica kulture” je započet u julu mesecu , a završava se ovih dana pa će tako Novosadski mališani, a i gosti našeg grada imati prilike da u utorak, od 11 časova vide film na velikom platnu Kulturnog centra Novog Sada.

Scenario za film a potom i film “Novi Sad – dečija prestonica kulture” je nastao upoznavanjem i promišljanjem dece o institucijama kulture i njihovim viđenjem grada iz ugla turističkog vodiča za decu.

Novi Sad svojom bogatom istorijom i kulturom je podstakao male kreativce koji su istraživali teme i motive koji su im bili interesantni i to pretočili u scenario za animirani film.. U tome su im pomogli poslenici u kulturi iz Matice srpske i Biblioteke Matice srpske, Muzeja Grada, Arhiva Vojvodine i Zavoda za zaštitu prirode.

Film je snimljen u tehnici stop-moušn animacije, odnosno primenjena je piksilacija, animacija plastelinom i kolaž.

Stvaranje animiranog filma je veoma složen proces. Deca su dobila priliku da učestvuju u pravljenju scenarija, iznalaženju režiserskih rešenja, izradi likova i pozadina, snimanju zvukova, dijaloga, odabiru muzike, montaži. Radionice su vodili Zlata i Jakov Popov iz studija DOM animacije i održavale su se u Dečijem kulturnom centru Novog Sada a sufinansirane su od strane Uprave za kulturu grada Novog Sada. Producent i organizator radionica je Severina Prostran Miletić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments