Premijera filmova “Novi Sad – Dečija prestonica kulture” prvi deo i “Moja mala otključana planeta” i projekcija filmova u produkciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad i Studija DOM animacije održaće se u petak, 2. marta u bioskopu Arena Cineplex u sali 3, od 12.15 časova.

Scenario za film, a potom i film “Novi Sad – dečja prestonica kulture”  nastao je upoznavanjem dece sa institucijama kulture i njihovim viđenjem grada iz ugla turističkog vodiča za decu.

Prema rečima organizatora, Novi Sad je svojom bogatom istorijom i kulturom podstakao male kreativce da istraže teme i motive koje bi bilo interesantno predstaviti nekom detetu, gostu Novog Sada. U tome su od velike pomoći bili zaposleni u Galeriji Matice srpske, Gradske biblioteke, Spomen zbirke Pavla Beljanskog i Muzeja Vojvodine.

Filmovi su plod radionica koje su se održavale u DKCNS, snimljeni su u tehnici stop-moušn animacije, primenjena je piksilacija, animacija plastelinom i kolaž. U projektu je učestvovalo preko 60 novosadskih osnovaca. Deca su dobila priliku da učestvuju u pravljenju scenarija, iznalaženju režiserskih rešenja, izradi likova i pozadina, snimanju zvukova, dijaloga, odabiru muzike, montaži.

Realizaciju radionica i filmova sufinansirala je Uprava za kulturu grada Novog Sada.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments