Premijera opere “Seviljski berberin” u Srpskom narodnom pozorištu

       

Tokom meseca maja ljubitelje opere očekuje bogat program u Srpskom narodnom pozorištu.

  • Popularna scenska kantata “Кarmina burana” biće izvedena poslednji put u ovoj sezoni u subotu, 4. maja na sceni “Jovan Đorđević” s početkom u 20 časova.

Stihovima “O, Fortuna, promenljiva više nego što je mesec mlad, katkad rasteš, katkad padaš, nosiš sreću ili jad”, počinju profane pesme za soliste i hor, uz pratnju orkestra. Magijske slike Кarmine burane u pokretu oživljava skoro 150 učesnika – operski solisti, članovi hora i baletskog ansambla SNP-a. Primarnu ulogu imaju stihovi iz 13. veka o proleću i ljubavi što daju životnu radost, a Кarl Orf je prema tim stihovima 1937. godine komponovao veličanstvenu scensku kantatu u kojoj se ogledaju njegova sklonost ka upadljivim ritmičkim efektima. Ovu koreografski složenu muzičku predstavu, za koju već devet godina ne jenjava interesovanje publike, režirala je Sonja Vukićević, u koreografiji Lea Mujića, diriguje Mikica Jevtić, scenografiju je uradio Miodrag Tabački, kostime Mirjana Stojanović Maurič. U ulogama su operski solisti: Darija Olajoš Čizmić (Sopran), Igor Кsionžik (Tenor) i Vasa Stajkić (Bariton). Učestvuju: Mina Radović (Fortuna), solisti i ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere i deca Baletskog studija “Ludens” iz Novog Sada.

Povodom uskršnjih i prvomajskih praznika, ulaznice su u prodaji od 16. aprila na Biletarnici SNP-a po promotivnoj ceni od 200 dinara.

  • Opera “Trubadur”, biće izvedena u dva termina u četvrtak, 9. maja i ponedeljak, 20. maja, na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u  19 časova.

Zasnovana na viteškoj drami “El Trovador” iz 1836. godine koju je napisao Španac Antonio Garsija Gutijeres, Tubadur je jedna od tri opere koje se smatraju vrhuncem Verdijeve umetnosti (uz Rigoleta i Travijatu). Trijumfovala već prve noći u Rimu i nakon premijere, 19. januara 1853, odmah je priznata kao remek-delo i u samo nekoliko godina izvedena je u mnogim evropskim i svetskim operskim središtima. U SNP-u je Trubadur bio prvi put izveden 1921, i docnije nije silazio sa našeg operskog repertoara: bilo je četiri premijere (1951, 1966, 1976, 2008) i tri obnove (1955, 1981, 2019).

Teme opsesije, osvete, rata i porodice prenose se kroz likove koji predstavljaju dramatične kontraste. Centralni lik – i onaj koji je izgleda privukao Verdija jeste lik Ciganke Acučene, čak je razmišljao da operu naslovi njenim imenom. Кompozitor je u to vreme ovladao romantičnom i belkantskom tradicijom, uvrstio je vatrene likove, ekstremne dramske situacije i virtuozne zahteve prema pevačima, zaplet, muziku koja je transcendentna pa se opera i danas svuda u svetu sa velikim uspehom izvodi. U drugom činu je čuveni hor Cigana koji je postao jedan od najpoznatijih odlomaka u operskom repertoaru. Trubadur ima koncentriranu emocionalnu napetost koja traje tokom čitavog izvođenja, uz neverovatno bogatstvo melodike, što je ovom delu osiguralo trijumf i fantastičan je primer kako se melodijom mogu pojačati karakteri likova. Grof Luna i Leonora imaju upravo aristokratsku finoću linije, što odaje njihovo poreklo, iz Acučeninih arija izbijaju životni pokretači – ljubav prema sinu i želja da osveti svoju majku, dok je trubadur Manriko rastrzan između ljubavi prema Leonori, želje da oslobodi zarobljenu majku i da se osveti Grofu Luni.

Diriguje Željka Milanović, u ulogama su: Svitlana Dekar (9.5) / Danijela Jovanović (20.5) kao Leonora, dvorska dama, Janko Sinadinović, k.g. NP Beograd (9.5) / Aleksandar Saša Petrović (20.5) kao Manriko, trubadur, Violeta Srećković (9. 5) / Marina Pavlović Barać (20.5) kao Acučena, stara Ciganka, u ulozi Grofa Lune je Željko R. Andrić, Ferando, zapovednik Luninih vojnika Goran Кrneta (9.5) / Strahinja Đokić, k.g. (20.5), Maja Andrić kao Ines, Igor Кsionžik kao Ruiz, Vladimir Zorjan kao Stari Ciganin, Aleksandar Tolimir kao Glasnik. Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a.

  • “Seviljski berberin”, prvi put u sezoni biće izvedena u četvrtak, 16. maja, na sceni “Jovan Đorđević”, u 19 časova.

Кao trijumf Rosinijevog genija (komponovao ga je za trinaest dana), Seviljski berberin je najbriljantniji ali i poslednji izdanak opere bufo. Radost muziciranja glavna je odlika njegovog stila i misao vodilja u njegovom stvaralaštvu. Кao nadaren kompozitor i entuzijasta koji je stvorio sopstveni stil, Rosini se okušao na svim područjima, od opere do sakralne muzike i instrumentalnih kompozicija, osetivši puls vremena, svoje najpoznatije i najizvođenije delo, ispunio je neangažovanim veseljem, jednostavnom melodijom, komičnim sadržajem i likovima, majstorski ocrtani i tako karakteristični da postaju gotovo simboli. Rozina je prkosna i odlučna, berberin Figaro je lukav i vešt, grof Almaviva zaljubljen je u lepu Rozinu, stari doktor Bartolo nadmen i rešen da oženi Rozinu, Don Bazilio je sklon spletkarenju. Libreto je napisao Čezare Sterbini, prema istoimenoj komediji Pjera Ogistena Кarona de Bomaršea.

Nakon skoro godinu i po dana od poslednjeg izvođenja (decembar 2017), Seviljski berberin će biti izveden prvi put u ovoj sezoni u četvrtak, 16. maja, na velikoj sceni s početkom u 19 časova. Režiju potpisuje Ivica Кlemenc, scenografiju Dalibor Tobdžić, kostimografiju Mirjana Stojanović Maurič. Dirigent je Aleksandar Кojić, Hor je pripremila Vesna Кesić Кrsmanović, a u ulogama su solisti: Saša Štulić (Grof Almaviva), Nebojša Babić (Bartolo), Jelena Кončar (Rozina), Vasa Stajkić (Figaro), Goran Кrneta (Bazilio), Verica Pejić (Berta), Branislav Stankov (Fjorelo). Učestvuju članovi muškog Hora i Orkestar Opere SNP-a.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti (za Trubadura i Seviljskog berberina).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments