Foto: SANU

Olga Hadžić redovni član SANU (1946–2019) preminula je u 73. godini u Novom Sadu.

Osnovnu školu, gimnaziju i Srednju muzičku školu (klavir) završila je u Novom Sadu. Diplomu na studijama matematike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu stekla je u junu 1968. godine, kada je izabrana za asistenta na novoformiranom Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Magistrirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu juna 1970, a doktorsku disertaciju je odbranila marta 1972. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, sve pod mentorstvom akademika Bogoljuba Stankovića. Za redovnog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu je izabrana 1981. Postala je član VANU 1984, dopisni član SANU 1991, a redovni član SANU 1998. godine.

Autor je i koautor preko 200 naučnih radova koji su objavljeni u domaćim i inostranim naučnim časopisima u SAD, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Austriji, Indiji, Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Napisala je 21 knjigu. Oblast njenog istraživanja bila je teorija fiksne tačke, a jedna klasa tzv. t-konormi nosi njeno ime. Godine 2006. doktorirala je na PMF-u u Novom Sadu sa temom iz oblasti strategijskog menadžmenta u kulturnom turizmu, a poslednjih godina se bavila organizacionom psihologijom.

Olga Hadžić je bila prva žena rektor Univerziteta u Novom Sadu. Njena društvena angažovanost je uvek bila jasno usmerena ka interesima nastave i nauke.

Komemoracija će biti održana u petak, 1. februara u 11 sati u amfiteatru “Mihajlo Pupin”, Trg Dositeja Obradovića 4.

Izvor: RTV

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
pun vrč
26/01/2019 20:55

kvalitena i posebna prosto je zračila