Umetnički kursevi “Art Kvart – Start“ namenjeni su svim omladincima uzrasta od 15 do 20 godina, a sastoje se od šest sekcija, u pet različitih delova grada, koje paralelno stvaraju, nakon čega se spajaju i gde nastaje zajedničko umetničko delo.

Sekcije će voditi školovani umetnici, članovi udruženja Novo kulturno naselje, a šesta godina u kojoj se organizuju ove sekcije sa sobom donosi i novu sekciju – slikarsku! U ovim umetničkim kursevima je prethodnih godina učestvovalo više od 250 mladih umetnika u najavi iz Novog Sada i okoline.

Svi zainteresovani, uzrasta od 15 do 20 godina mogu da se prijave da učestvuju u sekciji po izboru (dramska, muzička, plesna, filmska, slikarska i vajarska), putem e-mail adrese: artkvartstart@gmail.com Sekcije će se održavati vikendom, na sledećim lokacijama:

  • Vajarska sekcija – Detelinara
  • Plesna sekcija – Novo naselje
  • Filmska (režiserska) sekcija – Centar
  • Dramska sekcija – Petrovaradin
  • Muzička sekcija – Adamovićevo naselje
  • Slikarska sekcija – Novo naselje

“Art Kvart – Start“ je u prethodnim godinama značajno uticao na profesionalnu orijentaciju mladih, usmeravajući ih da se odvaže u umetničkom pravcu, te su brojni primeri omladinaca koji su upravo nakon ovih kurseva upisivali srednju umetničku školu odnosno Akademiju umetnosti. Iza vrednog rada omladinaca uz mentorstvo školovanih umetnika je nekoliko filmova, muzičkih spotova, songova, vajarskih instalacija, multimedijalnih izložbi ali i brojna prijateljstva.

Prošlogodišnji projekat je bio finalista “Amateo” konkursa za amatersko stvaralaštvo Evrope, odnosno bio je izabran u pet najboljih projekata u kojima učestvuju amateri na nivou celog starog kontinenta.

Kratkometražni film koji objedinjuje rad svih sekcija, nastaće kao produkt šest različitih umetničkih sekcija koje će se održavati u petrazličitih delova grada. Kroz tromesečni rad na radionicama dramske, muzičke, vajarske, filmske, likovne, fotografske i plesne sekcije, mladi će imati prilike da se upoznaju sa različitim oblastima savremene umetničke produkcije i kroz različite umetničke tehnike, steći znanja iz pomenutih oblasti. Imaće priliku da zajedno koncipiraju i osmisle završnu manifestaciju uz podršku mentora, mladih umetnika, i predstave rezultate i dela nastala na projektu.

U najširem smislu, projekat bi zadovoljio potrebe velikog broja mladih iz različitih delova grada i mlade uputio jedne na druge. Sa druge strane, kroz umetničke tehnike i metode, radi se na podsticaju, oslobađanju i afirmiciji mladih u različitim oblastima kulture i umetnosti. Na lokalnom nivou, mladi nemaju mnogo prilike da širem auditorijumu predstave svoje ideje, filozofije, originalno-autorsko stvaralaštvo.

Takođe je retkost da se mladi izbore za medijski prostor u kom mogu da iskažu svoje stavove, potrebe, probleme. Mladi koje interesuje umetnička produkcija, imaće prilike da stvore umetničko delo i unaprede svoja znanja uz podršku mladih i iskusnih mentora, školovanih umetnika u različitim oblastima.

Aktuelne teme, potrebe i problemi mladih, biće ispričane na kreativan, nesvakidašnji i podsticajan način, i pružiće podršku korisnicima u prihvatanju i rešavanju svakodnevnih prepreka. Pružiće i alternativu i diverzifikaciju u sagledavanju problema, kao i načinu na koji mogu da budu rešeni.

Kroz vajarske, režijske/filmske, glumačke/dramske, muzičke, likovne i plesne tehnike mladi bi uz pomoć mentora, imali prilike da eksperimentišu, oslobode maštu i pronađu specifičan stil i izraz, koji bi kvalitetnije komunicirao sa njihovom generacijom.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade Novi Sad.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments