U Svečanoj sali Gradske kuće, juče 17. oktobra održan je svečani prijem za predstavnike preko 100 skupština opština i gradova Republike Srbije, učesnike Prve konferencije lokalnih skupština Srbije, koja se sutra i u petak održava u Novom Sadu.

Njih je dočekao i pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa sekretarom Skupštine grada Markom Radinom i generalnim sekretarom Skupštine AP Vojvodine Nikolom Banjcem.

“U narednim danima ćemo imati prilike da tokom ove prve, a nadam se ne i jedine, Konferencije lokalnih skupština Srbije, razmenimo iskustva o parlamentarizmu, o njegovom značaju za društvo, ali i o savremenim pristupima koji polako i sigurno postaju standardi u daljem razvoju civilizacije “, poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

On je dodao da će tokom Konferencije biti obrađene dosta tema, ali i da će učesnici moći da razmene iskustva i dobru praksu.

Prva godišnja konferencija  lokalnih skupština Srbije održaće se u Skupštini AP Vojvodine u četvrtak i petak, 18. i 19. oktobra, uz učešće predstavnika preko 100 skupština opština i gradova Republike Srbije. Konferenciju organizuje Skupština AP Vojvodine i Grad Novi Sad, u saradnji sa projektom “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza”, koju finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Konferencija je rezultat kontinuirane saradnje Grada Novog Sada, AP Vojvodine, Vlade Švajcarske i UNDP-a, započete prošlog oktobra na skupu posvećenom digitalizaciji i funkcionisanju E-parlamenta.

Kroz panel diskusije, na konferenciji će učesnicima biti predstavljeni zakonski propisi, koji uvode nove pravne alate radi jačanja nadzorne uloge skupština na lokalnom nivou, kao i novu parlamentarnu praksu: javna slušanja i postupak javne rasprave. Takođe, posebna pažnja će biti posvećena primeni i uticaju digitalnih platformi i inovacija na parlamente, ali i na pozitivne promene po pitanju javnosti u radu na lokalnom nivou kako bi se uspostavila što efikasnija dvosmerna komunikacija sa građanima. Pored navedenih tema, učesnicima konferencije biće ukazano na značaj koje lokalne skupštine imaju za ostvarivanje i praćenje sprovođenja Ciljeva održivog razvoja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments