Prilika za zaposlenje studenata na Sajmu poslovnih mogućnosti

       
Foto: KOHTEX

Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu otvoren je danas, 13. Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi Konteh, na kojem učestvuje 28 kompanija koje su u potrazi za kvalitetnim, mladim, obrazovanim kadrovima.

Očekuje se da će tokom dva dana trajanja Sajma, manifestaciju posetiti više od 5.000 studenata.

Studenti, diplomci i svi drugi posetioci Sajma moći će da ostave svoju biografiju predstavnicima kompanija i tako otvore mogućnost zaposlenja ili stručne prakse u tim firmama. S druge strane, kompanije imaju mogućnost da upoznaju najkvalitetniji visoko obrazovni kadar, koji dolazi sa Univerziteta u Novom Sadu.

“Od 90-ih i početkom 2000-ih godina ogroman broj talentovanih naših inženjera odlazio je u inostranstvo. Zahvaljujući ovim kompanijama, koje nastupaju na Sajmu, to se drastično zaustavilo”, kaže Rade Doroslovački, dekan FTN u Novom Sadu.

Dodaje da kompanije u Novom Sadu zapošljavaju više od 4.000 inženjera, i da njihov fakultet godišnje upiše na smeru elektrotehnike i IT sektoru 900 studenata, a fakultet u Beogradu 650.

Doroslovački ističe da će nova zgrada FTN, od 30.000 kvadrata, vredna 22 miliona evra, ove godine biti završena, gde će na 20.000 kvadrata biti smeštene kompanije iznikle iz FTN, što će biti prilika za zaposlenje mladih stručnjaka i inženjera.

Organizatori ovogodišnjeg Konteh-a kažu da će studenti takođe moći da učestvuju u simulacijama intervjua za posao.

“Tokom svih ovih godina prikupljeno je preko 500 biografija, koje su jako kvalitetne… Mnoge kompanije učesnice nastupaju 13. godinu zaredom, a svake godine mnoge od njih zaposle po nekoliko studenata FTN-a”, kaže Andrijana Nedeljković iz Studentske organizacije EESTEC LC Novi Sad, koja je organizator Sajma.

Izvor: RTV

Komentari: