Foto: Mix and Match Mama

Doktor društveno-ekonomskih nauka prof. Danilo Vujičić proslavio je 9. marta 100. rođendan, a u tu čast mu je u prostorijama Udruženja penzionera “Naftagasa” priređeno malo slavlje uz ručak i poklone kolega, s kojima je evocirao uspomene na rad u toj firmi.

Vujičić je, kako saznaje Dnevnik, oko 12 godina proveo radeći u “Naftagasu” kao direktor plana i analize, a kasnije je radio na izgradnji Rafinerije “Novi Sad” i nabavci rezervoara za naftu i gas, na naftovodu Кrk – Novi Sad – Pančevo, izgradnji železničke pruge koje je išla do rafinerije i još mnogo drugih poslova.

Кako je rekao, tajna njegove dugovečnosti je u tome što se celog života vodio time da nikome ne naudi. Od društva, tvrdi, nije ni tražio ništa, sem staža, koji je bio dupli jer je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata. Кaže da je jedino očekivao da uvek uči i radi i da mu je to društvo i omogućilo.

“Skupilo se naroda oko mene, do ponoći su ostali sa mnom za rođendan i bilo mi je lepo”, rekao je Danilo Vujičić za Dnevnik. “Primio sam oko 30 poziva, a oko 20 članova rodbine i prijatelja mi je bilo na rođendanu. Morao sam da duvam svećice sa čak dve-tri torte. Nije mi teško, ali je ipak sto godina – sto godina.”

Predsednik Udruženja penzionera “Naftagas” Vučina Popović objašnjava da su on i njegovi prijatelji i kolege odlučili da Danilov 100. rođendan proslave jer je bio jedna od najzaslužnijih ličnosti u njihovom kolektivu.

Foto: Dnevnik (S. Šušnjević)

Pošto je tokom Drugog svetskog rata učestvovao u oslobođenju, i danas za sebe kaže da je partizan. Rođen je 1920. godine u Crnoj Gori, koja je tada pripadala Кraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Neko vreme radio je kao šegrt u trgovini, što mu je omogućilo da nauči razne stvari, poput nemačkog jezika, daktilografskog kursa, ali i da pohađa nemački evropski seminar o računovodstvu, koje se tada na Balkanu nije primenjivalo. Sve to je, kako kaže, doprinelo da tokom rata postane sekretar u štabu partizana. Bio je i rukovodilac računovodstvenih, ekonomskih i investicionih poslova. Bio je zaposlen kao profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na šta je posebno ponosan jer je, kako kaže, tu ostao do duboke starosti.

Danilo Vujičić je iz Vrbasa radio i kao dopisnik “Dnevnika” i “Borbe”. Pohvalio nam se da je u novinama objavljeno više od 1.000 njegovih tekstova, a ima i 15 stručnih udžbenika i oko 200 naučnih radova u stručnim časopisima. I danas ga, kaže, “svrbi jezik za pisanjem” pa je pre oko tri nedelje jedan od njegovih tekstova objavio i list “Politika”.

Izvor: Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments