Program dočeka u Novom Sadu jedinstven u Evropi

       

Predstavljajući dva računanja vremena, dva kalendara, dva programska koncepta, spajajući popularnu i elitnu kulturu, Novi Sad proslavlja bogatstvo različitosti kroz jedinstveni koncept “Doček”.

Proslava 31. decembra, odvijaće se tokom celog dana, samo na otvorenom, na pet lokacija u centru grada, Doček 7527. biće realizovan u večernjim satima, isključivo u zatvorenim prostorima, širom grada na više od 40 lokacija.

Publika će 13. januara biti deo događaja u sklopu kojih će velika umetnička imena domaće i svetske scene nastupiti u neočekivanim i zanimljivim prostorima. Novi Sad će tokom jedne večeri biti domaćin predstavnicima različitih i raznolikih muzičkih pravaca, te će tako 13. januara, klasična i duhovna muzika, rok, elektronska, pop, pank, rege, hip hop i “world music” upotpuniti proslavu drugog Dočeka u gradu i opravdati epitet jedinstvenog koncepta po kojem je Novi Sad prepoznatljiv.

Kao malo koji grad u Evropi, buduća Evropska prestonica kulture predstaviće najveće virtuoze violine današnjice. Roman Simonović, solista Londonske filharmonije nastupaće u Sinagogi, dok će čuveni Robi Lakatoš u Srpskom narodnom pozorištu predstaviti najznačajnije improvizacije u kojima kombinuje džez, klasičnu muziku i mađarsku romsku muziku. U najstarijem nacionalnom teatru najmlađima će premijerno biti izvedena opera za decu “Baš čelik”, prema motivima jedne od najpoznatijih srpskih bajki, a trupi “Visoko C” priključiće se i glumica Jovana Balašević.

Partibrejkersi, bend koji već gotovo 40 godina živi na srpskoj sceni, zajedno sa Ritmom nereda, koji slavi 30 godina postojanja nastupiće u maloj sali Spensa. Pridružiće se im se i sastav koji stiže iz Atine, Planet of Zeus, kog karakterišu elektronski zvuk i energični nastupi, a koji je trenutno jedan od vodećih bendova u Grčkoj.

Na repertoaru Dočeka 7527. naći će se i ime dive moćnog glasa Lene Kovačević, miljenice domaće publike, dok će Sana Garić, talentovana umetnica sugestivnog ženskog vokala, dopreti u duše publike, noseći je u vanvremenske prostore. Scena Novosadskog pozorišta biće rezervisana za Đorđa Miljenovića (Skaj Vikler), Šamrok bar ugostiće “Nemesis” – ženski death metal bend, dok će “Bitipatibi” u prepoznatljivom indi maniru oduševiti publiku u Kulturnom centru Novog Sada.

Ove godine, elektronsku eksperimentalnu muziku predstavljaju Second dream: Sloxxx b2b Benjamin Fehr (Nemačka), a publika će moći da ih čuje na mestu koje je duša starosedelaca ovih prostora i koja ih vekovima ujedinjuje, u Matici srpskoj. U Hali 4 Novosadskog sajma na “Back to the roots” zabavi nastupaju velike svetske trance zvezde: live actovi Etnica & Pleiadians (Italija/Španija), kao i live act E-mantra (Rumunija) i DJ Adept (Rusija).

Prepoznatljive vojvođanske hitove Baneta Krstića i Garavog sokaka nastupaće u maloj Sali Srpskog narodnog pozorišta, dok će u Osnovnoj školi “Petefi Šandor” nastupiti legendarno “Atomsko sklonište”.

Novim Sadom proneće se i rege ritam jer će čuveni Del arno bend nastupiti takođe u sklopu Dočeka 7527. Istim povodom, publici će najlepše želje poželeti i jedan od najboljih beogradskih bendova Zemlja gruva koji će nastupiti u kulturnoj stanici Svilara.

Ovim povodom, upriličen je i koncert duhovne horske muzike “Iznad istoka i zapada” specifičnom po kombinaciji duhovnih tekstova i rok aranžmana, posetioci će imati priliku da uzivaju uz Sanju Ilića i Balkaniku. Uz Kabare Bre i njihov cirkuski performans na Spensu, i uz još mnogo umetnika koji će upotpuniti proslavu, ovo je samo deo programa koji nas 13. januara, u Novom Sadu čeka na Dočeku 7527. godine.

Još samo nekoliko dana deli nas od prvog novogodišnjeg slavlja u sklopu Dočeka kada će na Trgu slobode sa publikom pevati Manjifiko, dr Nele Karajlić i di džejevi Filatov i Karas (Rusija). Trg republike rezervisan je za obožavaoce benda Irie FM, dok će Svilaru pokrenuti džez aranžmani poljskog muzičara Pjotra Damasjeviča koji će nastupiti uz trupu Ludifico u okviru džez performansa “Susret”.

Mjuzikl za decu “Bah jezdi na kamili” oduševiće najmlađe jer će ih povesti na putovanje kroz vreme uz poznatog kompozitora, a internacionalnoj trupi mladih umetnika iz SAD i Kine na sceni u kulturnoj stanici Eđšeg pridružiće se i novosadski mališani. Mjuzikl se realizuje u saradnji GIPAK akademije mladih iz SAD-a i Fondacije “Novi Sad 2021″. Sadržajan program za decu 31. decembra, tokom dana u Dunavskom parku uz Deda Mraza, Kreativni M Kutak, Dečiji hor “Vrapčići”, maskenbal i najluđu novogodišnju žurku biće sjajan povod da se roditelji i mališani druže i uživaju očekujući Novu godinu.

Oba dočeka budući su termini ceremonija svečanog otvaranja i zatvaranja 2021. godine, godine u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: