Program obeležavanja 77. godišnjice Novosadske racije

       

Izložba “Sećanje na dr Ignjata Pavla” nastala je povodom obeležavanja 77. godišnjice od novosadske racije, biće upriličena 21. januara, s početkom u 12 časova u likovnom salonu.

Izložba posvećena Ignjatu Pavlasu srpskom advokatu, kulturnom i političkom radniku, koji je igrao značajnu ulogu tokom priprema za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. Više nedelja pre kraha Austrougarske u njegovoj kancelariji okupljali su se srpski intelektualci i dogovarali se o akcijama koje predstoje. U Srpskom narodnom odboru, privremenom organu vlasti, zauzimao je mesto potpredsednika, dok je Jaša Tomić bio predsednik. Kao delegat Srpskog narodnog odbora išao je u Beograd, tražeći da srpska vojska što pre uđe u Novi Sad. Nakon što je 9. novembra srpska vojska ušla u grad, Pavlas ih je prvi dočekao, a kasnije je sa balkona stare zgrade Matice srpske na glavnom trgu držao govor. Kao poslanik predsedavao je 25. novembra 1918. Velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu na kojoj je proglašeno otcepljenje od Ugarske i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Veliki narodni savet ga je 27. novembra izabrao za narodnog poverenika za unutrašnje poslove.  Ignjat Pavlas ubijen je zajedno sa suprugom Olgom 23. januara 1942. u raciji mađarskih fašista u Novom Sadu, a tela su im bačena pod led u Dunav.

22. januar, Tribina mladi

  • 12 časova – Otvaranje izložbe Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja

“Promenada kroz radove sestre Marije je čudesan doživljaj. Ona sama posećuje mesta strašnog stradalništva i pretače ih u rajsku poetiku kroz ikoničan izobraz drevnog koptsko-jermensko-gruzijskog pseudoinfantilnog stila i ilustrativno „naivnog“ pristupa… Šetajući kroz njene pejzaže ne možemo a da se ne zapitamo da li su ta mesta užasa preobražen svet iz rajske perspektive: „Topola užasa“ postaje “Topola mira“, “Humka“ postaje riznica blagodati, “Jasen“ postaje rajska bašta… Monahinja Marija prozire mnogo dublje od samog opažaja, same likovne vizuelnosti; suštinski pretvara “vodu u vino“, transponuje jedan narativ na bajkolik način u poruku rajske i božanske večnosti…“ (Aleksej D. Đermanović)

  • 20 časova – Predavanje Stradanje Srba u II Svetskom ratu

Predavač vladika Jovan Ćulibrk.

23. januar

  • 12 časova – Plato ispred skulpture “Porodica“, Kej žrtava racije – Obeležavanje 77. godišnjice Novosadske racije
  • 13 i 45 časova – Pomen žrtvama novosadske Racije kod spomen-ploče na novosadskoj plaži Štrand
  • 18 časova – Velika sala Kulturnog centra Novog Sada Projekcija filma “Spomenik“ Mike Antića i dokumentarnog filma “Deca besmrtnosti“ Pravoslavne eparhije Bačke
  • 24. januar, Tribina mladih
  • 11 časova – Radionica Dogodilo se, ali ne tebi – kako je Dina zapamtila dane Novosadske racije

Autor i voditelj radionice Gordana Todorić.

21 – 25. januara, Likovni salon/ Tribina mladih

  • 12 časova – Stručno vođenje kroz izložbe priređeno za novosadske srednjoškolce

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments