Lollobrigida, Artan Lili, Stray Dogg, Vis Limunada, Vrooom najzvučnija su imena ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača koji će biti održan 30. septembra u novosadskim dvorištima. Kroz 20 nastupa simbolično će se obeležiti 20 godina postojanja, a publika će imati priliku da rođendansko izdanje festivala prati sa prozora i balkona.

Novosađani su imali priliku da kandiduju svoje dvorište za jednu od lokacija održavanja programa, a organizatori festivala odabraće ukupno 10 gradskih dvorišta. Program i izabrana dvorišta biće poznati javnosti do početka festivala, ali će tačan raspored izvođača po lokacijama ostati tajna.

Muzički program festivala donosi različite zvukove od džeza do popa. Novosadski bendovi činiće veliki deo ovogodišnjeg programa, pa će u svom gradu nastupiti i arhipop bend Lepša Brena koji osnovno nadahnuće nalazi upravo u arhitekturi i svojim pesmama tematizuje pojave poput melanholije urbanih okruženja. Novosadski kantautor FIPA, iza koga se krije producent i pionir domaćeg amerikana zvuka Filip Vlatković, vraća se nakon skoro decenije na “ulične svirače”.

Još jedan predstavnik novosadske muzičke scene, Killo Killo banda nastupiće na ovogodišnjem izdanju festivala. Ovi urbani momci sviraju ruts rege i denshol, a koliko vrede najbolje ilustruje činjenica da su bili predgrupa za Manu Chao na njegovom jedinom koncertu u Srbiji – u Novom Sadu.

Bend JAL (Josip A Lisac), takođe iz Novog Sada, okuplja muzičare različitih sviračkih stilova i afiniteta, te se s toga njihova muzika ne može ukrotiti nekim od poznatih nam pravaca rokenrola, no ipak najveći deo stvaralaštva oslanja se na ska/rege forme i ritmove.

Iz Beograda nam stiže Nenad Marić, poeta, pevač i gitarista koji desetak godina nastupa pod imenom Kralj Čačka. Njegovo kraljevstvo seže od bluza, džeza, latina i rokenrola, pa sve do starogradske muzike, kabarea i šansona.

Grupa Vrooom održala je nekoliko stotina nastupa u Evropi svirajući u različitim koncertnim prostorima – od underground klubova do velikih koncertnih sala, kao i muzičkih, multimedijalnih i pozorišnih festivala, a sada će nastup prilogoditi gradskim kvartovima.

Više o programu možete pročitati na zvaničnom sajtu Festivala uličnih svirača.

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija “Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments