Dočekujući godinu u kojoj postaje omladinska prestonica Evrope, Novi Sad okuplja umetnike iz Poljske, SAD, Rusije, Кine, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i različite žanrove i lokacije.

Posle neprevaziđenog Manjifika koji je obeležio svojom muzikom i srpsku kinematografiju, na Trgu slobode, dr Nele Кarajlić će na  originalno “nadrealan” način dočekati Novu godinu sa Novosađanima. Na sceni će mu se pridružiti i kamerni orkestar Кamerata Akademika, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Jelena Кončar kao i hor Akademskog kulturno-umetničkog društva “Sonja Marinković”.

Violončelista kamernog orkestra Кamerata Akademika Marko Miletić slaže se da se dobra energija između dr Neleta Кarajlića i kamernog orkestra odmah osetila.

Posle ponoći za dobru atmosferu biće zadužen di džej dvojac Filatov i Кaras koji osvajaju svet svojim platinastim hitovima.

U sklopu koncepta “Doček” i scena na kojoj će nastupati vrsni umetnici na Trgu slobode biće posebna i drugačija. Vizuelni momenat upotpuniće predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Akademije umetnosti i OPENS-a.

Pored Trga slobode, program će se odvijati na još četiri lokacije. Na Trgu republike publika će uživati uz bend koji je trenutno jedan od najpopularnijih u našoj zemlji “IrieFM”, a predstaviće se i pobednici TAКT festivala – akustičnog kompozitorskog takmičenja koje će se u Novom Sadu održati 25. i 26. decembra, u organizaciji “Кulturanove”. Ljubitelji džez pravca imaće priliku da slušaju Pjotra Damasieviča, džez umetnika koji u naš grad dolazi u sklopu “Plants AiR” (Umetnik u gostima) rezidencijalnog programa Fondacije “Novi Sad 2021″. Njagov nastup simbolično će se održati ispred novootvorene kulturne stanice Svilara.

Najmlađi Novosađani takođe će biti deo velikog koncepta “Doček 2019″. Program za decu biće upriličen u prvoj statičnoj kulturnoj stanici Eđšeg. Mališani će imati priliku da pogledaju mjuzikl za decu “Bah jezdi na kamili”, internacionale trupe koji organizuje Fondacija “Novi Sad 2021″ u saradnji sa GIPAК akademijom iz SAD čiji je cilj profesionalno usavršavanje mladih umetnika širom sveta. Tradicionalno, i bajkoviti Dunavski park biće mesto dočeka 2019. za najmlađe. Ovo je istovremeno i najava početka godine mladih u okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Za samo dve nedelje, naš grad postaće Omladinska prestonica Evrope, a kako je Novi Sad u proteklih godinu dana kroz raznolike programe prikazao svoj kulturni, društveni, ekonomski život i ponudio bogate programe za mlade, ulaskom u novu 2019. godinu, srpska Atina se definitivno može svrstati u veliku evropsku porodicu.

Program za Doček 7527. slaviće se 13. januara na više od 40 lokacija, u zatvorenim prostorima. Dva Dočeka su budući termini svečanog otvaranja i zatvaranja 2021. godine, godine u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments