Foto: Beta/Dragan Gojić
Novi Sad nalazi se među 14 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene prvom fazom programa „Čista Srbija“, a u pitanju je najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

Realizacija projekta „Čista Srbija“ počinje u subotu, 9. oktobra u Novom Sadu, izgradnjom kanalizacionog sistema u Kisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike ovih prigradskih naselja.

Radovi će prvo početi u Kisaču, u Ulici Masarikovoj, kao i na raskrsnici ulica Slovačka i Dr Janka Gombara, a tokom izvođenja radova po potrebi će doći do privremene obustave saobraćaja, o čemu će građani blagovremeno biti obavešteni. U naselju Čenej će, sem fekalne kanalizacije, biti izgrađeno i separatno postrojenje za preradu otpadnih voda, dok će otpadne vode Kisača poveznim cevovodom, izgrađenim u prethodnom periodu, biti odvođene do prečistača u Rumenki.

Ovim projektom u skoroj budućnosti Dunav će primati samo prerađene i čiste otpadne vode, čime će se obezbediti zdravije okruženje za buduće generacije Novosađana.

Za povećanje ekološke zaštite životne sredine, projekat „Čista Srbija“ predstavlja nacionalni projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture koje sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i finansira iz budžeta Republike Srbije.

Finansijska sredstva biće uložena u izgradnju kanalizacione mreže, ali i u rekonstrukciju postojeće kanalizacione mreže u nekoliko gradskih naselja. Kroz projekat će biti realizovana i izgradnja Centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, čime će biti rešen višedecenijski problem tretiranja otpadnih voda i zagađenja rečnih tokova.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments