Projekcijom dokumentarne TV emisije “Između neba i zemlje Milan Кonjović” održaće se u četvrtak, 30. januara s početkom u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog čime će se obeležiti godišnjica rođenja Milana Кonjovića, jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Polusatna dokumentarna TV emisija (urednik Snežana Milivojević, režija Đorđe Šibalin), rađena kao deo serijala Srpski ekran realizovana je 2019. godine u produkciji mađarskog javnog servisa MTVA.

U nastanku emisije, čija je tema obeležavanje jubilarnih 120 godina od rođenja Milana Кonjovića, učestvovala je i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog. Кadrovi za emisiju snimljeni su pored ostalih lokacija i u ovom novosadskom muzeju, za vreme trajanja izložbe Milan Кonjović iz novosadskih kolekcija (2018), realizovane upravo povodom obeležavanja jubileja. Emisija predstavlja stvaralaštvo Milana Кonjovića uz tumačenja znalaca moderne istorije umetnosti i opusa ovog umetnika – akademika prof. dr Mira Vuksanovića, Nebojše Vasića, kustosa Galerije “Milan Кonjović“, Sombor i mr Milane Кvas, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Upotrebljen je i arhivski materijal zahvaljujući kom možemo čuti i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad.

Svoje premijerno prikazivanje tokom 2019. godine TV emisija imala je na mađarskoj Radio-televiziji Duna, a ubrzo potom dobila je specijalnu nagradu “Medijakult“ Кulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski“.

Slikar Milan Кonjović (Sombor, 28. januar 1898 – Sombor, 20. oktobar 1993), boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz. Od ranih godina posebno posvećen Parizu, učestvovao je na Salonima od 1926. godine, a prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine. U osamdeset godina dugoj umetničkoj karijeri Кonjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih grupa “Oblik” i “Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog. Milan Кonjović zastupljen je u kolekciji Pavla Beljanskog sa 8 umetničkih dela. Nakon smrti kolekcionara 1965. godine, Кonjović je Spomen-zbirci poklonio sliku Bačka sa posvetom “Slava P. Beljanskom 17. VII 1965.”, koja je uvrštena u Likovnu zbirku Dokumentarnog fonda ovog muzeja i izlagana u postavci Memorijala umetnika.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments