Šoping centar Promenada dobila je danas, 15. novembra novu privremenu dozvolu za rad koja će važiti tri meseca, sapšteno je iz ovog šoping centra.

“Kako smo nedavno dobili više upita u vezi sa implementacijom rešenja za menadžment podzemnih voda ispod šoping centra Promenada želimo da podelimo sa vama najsvežije informacije na pomenutu temu. Tokom poslednjih godinu dana investirali smo značajna sredstva u implementaciju SCADA sistema za praćenje i kontrolu podzemnih voda. Takav sistem nam omogućava da imamo jako precizna merenja koja nam nedvosmisleno pokazuju kako je ukupna količina vode koju procesiramo i nakon toga ispuštamo u javnu kanalizacionu mrežu 5 do 6 puta manja od maksimuma koji je dozvoljen. Iz tog razloga, možemo sa sigurnošću reći da ne postoji nikakvo značajno opterećenje kada je u pitanju kanalizaciona mreža. Pored toga, kompanija NEPI Rockcastle je realizovala i izradu stručnih elaborata koji su zahtevani od nadležnih institucija i koji su potvrdili da ne postoji negativan uticaj na izvorište Štrand, da sam objekat Promenade i okolni objekti nisu ugroženi, kao i da ne postoji opasnost od bilo kakvog sleganja tla. Takođe, možemo reći i da je kvalitet procesirane vode ostao nepromenjen, što govori o tome da je situacija potpuno stabilna. Rešenje koje je implementirano uključuje najnapredniji sistem za filtraciju vode koji je jedinstven u Srbiji i po prvi put implementiran kod nas. Taj sistem nam omogućava da dobijemo jako čistu vodu koju dalje koristimo za toplotne pumpe namenjene grejanju i tako zagrevamo deo šoping centra Promenada. Sa takvim rešenjem osiguravamo da voda koju uzimamo iz zemlje bude iskorišćena i dodatno umanjujemo potrošnju energije šoping centra Promenada, pozitivno utičući na životnu sredinu. Preostala obrađena voda se nakon toga ispušta u kanalizacioni sistem kao tehnička voda koja ispunjava sve uslove koji su definisani od strane gradske službe. Kompanija NEPI Rockcastle ima potpisan ugovor sa JKP VODOVOD I KANALIZACIJA za pomenutu uslugu koji je u potpunom skladu sa postojećim zakonima i regulativama. Zbog promena uzrokovanih implementacijom rešenja za menadžment podzemnih voda, samim tim i projekta, nova privremena dozvola je zatražena i sve potrebne informacije za takvu dozvolu su predate IBS institutu. Nova dozvola je izdata i validna od danas na period od 3 meseca”, direktor šoping centra Promenada, Boris Stevović.

Autor: nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Игор
16/11/2019 03:30

Па дали је уопште реално да су саградили толики објекат и уложили толики новац на земљишту које има проблем са подземним водама за које нетреба бити баш стручњак и знати да је вода непредвидива, поготово у близини реке и то не било које реке већ Дунава? И сад ће добијати те привремене дозволе на 3 месеца са којима град само скида одговорност са себе када дође до неизбежног куршлуса који ће кад тад да се догоди и направи такав хаос кад тад, апсурд ми је апсолутно комплет изградња тог објекта поред Спенса, који су могли реновирати и од њега направити… Učitaj još »