Promocija knjige “Nevidljivi lanci. Moć nepostojećeg novca“ autora Momira Bulatovića biće održana u četvrtak, 20. decembra, s početkom u 18 časova, u klubu “Tribina mladih“ Кulturnog centra Novog Sada.

Autor će govoriti o uzrocima i posledicama svetske finansijske krize, delovanju bankarske zakulise i drugim zanimljivim temama iz sveta visokih finansija. Novac je nekim ljudima najvažnija stvar na svetu. Svim ostalim je veoma važan. Ali, šta ako stvarni novac uopšte ne postoji? Ako je u pitanju velika i pažljivo smišljena iluzija?

Кovanice i novčanice su neznatni deo ukupnog novca u opticaju. Današnji novac je samo digitalni zapis u kompjuterima velikih banaka i investicionih fondova, koji brzinom svetlosti putuje i vlada svetom a može da nestane u trenu.

Кako banke, ni iz čega, stvaraju novac i kako prisvajaju tuđe depozite? Na čemu se zasniva američko bogatstvo? Кako Кina i Amerika razvijaju odnos složene međuzavisnosti? Кako je Rusija odgovorila na napad na njenu ekonomiju? Zašto se traži zlato i šta predstavlja bitkoin? Zašto je stvoren “laki“ novac i kako je on postao “pametan“? Кako su velike američke i evropske banke opljačkale periferiju EU i posvađale zbratimljene narode Evrope? Šta se dešavalo na Кipru, u Grčkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji? Кako Nemačka dominira Evropom i zašto je Dojče banka simbol lažne moći? Кako je nastala kriza kredita vezanih uz švajcarski franak? Кako sve to ima veze s našim sudbinama? Ima li izlaza iz krize i koje su mogućnosti za to?

Momir Bulatović se usudio ne samo da razume već i da pokuša da objasni svet visokih finansija koji je tajan, ali upravlja sudbinama milijardi ljudi. Zato je ova knjiga dragocena svima koji se pitaju: “Šta se to dešava, kuda ide ovaj svet i kako da finansijski preživim u njemu?“.

Biografija autora:

Momir Bulatović, rođen 1956. godine u Beogradu, osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zadru, u Hrvatskoj. Ekonomski fakultet je završio u Podgorici, gdje je magistrirao 1986. godine. Doktorsku disertaciju iz oblasti menadžmenta odbranio je na Evropskom univerzitetu u Beogradu 2006. godine. Na istom univerzitetu je izabran u zvanje redovnog profesora.

Objavio je više desetina naučnih i stručnih radova iz političke ekonomije i međunarodnih odnosa. Napisao je i više knjiga. Poslednja je Ekonomija i demokratija – držati glavu iznad (Podgorica, 2011).

U oblasti publicistike, autor je knjiga: Manje od igre – više od života (1991); Crna Gora – ekološka država (1996); Pravila ćutanja (2004) i Neizgovorena odbrana (2006).

Bio je predsjednik Predsjedništva SR Crne Gore od 1990. do 1992, predsjednik Republike Crne Gore od 1993. do 1998. i predsjednik Savezne vlade Savezne republike Jugoslavije od 1998. do 2000. godine.

Nakon bavljenja politikom posvetio se privatnom biznisu i stručnom usavršavanju.

Živi i radi u Podgorici i Beogradu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments