Promocija knjige Večna sadašnjost, autorke Jelene Todorović

       

Promocija knjige autorke Jelene Todorović “Večna sadašnjost”, biće upriličena u petak, 22. februara, s početkom u 18 časova u Galeriji Matice srpske.

Pozdravnu reč uputiće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Izdavačkog preduzeća Clio, dok će o knjizi govoriti prof. dr Vladimir Simić, istoričar umetnosti, Dragan Velikić, književnik i prof. dr Jelena Todorović, autorka knjige.

Studija “Večna sadašnjost”, koju je autorka posvetila dr Miroslavu Timotijeviću (1950‒2016), profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na katedri za istoriju umetnosti, nastavak je njenih dugogodišnjih istraživanja baroknog prostora i njegovog uticaja na naše vreme.

Predstavlja nasleđe baroka u savremenoj književnosti, viđeno iz perspektive istoričara kulture novog veka. Autorka nije sebi postavila kao cilj da ukaže na neposredne veze i pozivanja jedne kulture na drugu, već da razotkrije oblike mišljenja koje naše doba duguje baroknom vremenu, da učini vidljivim mnogostrukosti vremena i prostora, kao i skriveno nasleđe baroka u savremenoj književnosti.

Primeri koje proučava Nevidljivi gradovi Itala Kalvina, Saturnovi prstenovi Vinfrida Georga Zebalda i Islednik Dragana Velikića nisu dela koja su po svojoj strukturi namerno barokna, niti im se radnja odvija u baroknom dobu. To su dela u kojima je barok prisutan kao estetski princip, kao nevidljivo nasleđe koje oblikuje pogled na svet njihovih junaka. Barokno je osećanje prostora u kome oni žive kao i način na koji se u tom svetu prepliću mašta i stvarnost. Dodatnu dragocenost ove knjige predstavljaju kako vrstan izbor, tako i zanimljiva analiza likovnih priloga.

Prof. dr Jelena Todorović diplomirala je na katedri za istoriju umetnosti (1998) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistarske i doktorske studije završila je na University College London gde je radila najpre kao asistent, a zatim i kao predavač. Od 2005. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu predaje istoriju i teoriju umetnosti novog veka. Gostujući je profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i stalni saradnik Civici Musei di Storia ed Arte u Trstu.

Autor. nsuzivo.rs

Komentari: